Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

Lagere Overheden

1 juli 2019

CAO Gemeenten – met veel trekken en duwen eindelijk een nieuwe cao - ledenraadpleging van start - stemmen kan tot 10 september

Cao-akkoord voor gemeenteambtenaren: 6,25 procent loon erbij. Vrijdagavond 28 juni hebben de vakbonden CMHF, FNV en CNV een principeakkoord gesloten met de VNG over de nieuwe cao Gemeenten. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25%. De lonen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25%, 1% per 1 januari 2020, 1% per 1 juli 2020 en 1% per 1 oktober. Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van €750 bruto. Dat is ter compensatie voor de cao-loze periode vanaf 1 januari 2019. De cao heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021. De VNG heeft eindelijk geluisterd ...  Lees verder


CAO

Verslag ledenraadpleging cao Gemeenten 11 maart 2019:

Op maandag 11 maart jl. was er een ledenraadpleging van de 3 vakbonden (CMHF, FNV Overheid en CNV Overheid) bij NDC Den Hommel in Utrecht. Er waren circa 25 kaderleden aanwezig. Doel was afstemming met de leden over het tegenbod van de werkgever. Aanstaande vrijdag (15 maart) is namelijk de 5de ronde in de onderhandelingen.

Gezina ten Hove, CMHF-onderhandelaar: "Wij zijn blij met deze opkomst, wij willen graag de mening van de achterban peilen".

Met de FNV-actie 'werkgever kom over de brug' van 22 februari zijn onze eisen op een ludieke manier bij de werkgever onder de aandacht gebracht. Die eisen zijn: loon (koopkrachtverbetering, niet alleen inflatiecorrectie), een plan voor vitaliteit/duurzame inzetbaarheid van álle groepen medewerkers en terugdringen onzeker werk in relatie tot omvang flexibele schil.

Looneis

Met name de FNV kwam in eerste instantie met een looneis van 5%, dit is door de andere bonden ondersteund. Het bod van de werkgever was slechts 2,5% voor 15 maanden !! Dat is 2% op jaarbasis en is nog niet eens de inflatiecorrectie – die momenteel 2,4% is. Daar is een duidelijk signaal over afgegeven.

Er zijn de laatste tijd cao's afgesloten in diverse sectoren met hogere percentages, o.a. voor de provincies. Hoewel het geen slecht openingsbod is – hoger dan gebruikelijk voor de gemeenten – is het bod resoluut afgewezen en wordt over vervolgstappen nagedacht, vandaag, met onze achterban.

Andere onderwerpen waar in het kader van deze cao over gesproken wordt, zijn: de transitievergoeding, verlofharmonisatie, vitaliteit, terugdringen onzeker werk en de werkgeversbijdrage.

Verlofharmonisatie en Vitaliteit

Hoewel lang niet alle gemeenten verlofharmonisatie willen, is dit wel een belangrijk punt voor de werkgever. Er zijn nu grote verschillen, van Goede Vrijdag tot carnaval tot 1 & 5 mei… en dan de extra dagen en uren voor oudere werknemers, eigenlijk zijn er 355 verschillende regelingen!

Afgesproken is dat er in deze cao een principebesluit wordt genomen tot harmonisatie, die dan later (bijv. per 1-1-2021) uitgevoerd kan worden. Vakbonden stellen daar tegenover dat verworven verlofrechten behouden moeten blijven.

De vakbonden vinden een vitaliteitsbeleid dermate belangrijk, dat zij zeggen: geen vitaliteitsbeleid? Dan ook geen verlofharmonisatie! Afspraken voor de gehele sector, voor gemeenten verplicht op lokaal niveau in te vullen en zonder gemaximeerd overgangsrecht. Er moeten dus kaders komen voor lokale afspraken – uitgangspunten: niet 100% dichtgetimmerd - én de verplichting dit te doen (verplicht aanbieden dus door de werkgever, vrijwillige 'afname' door de werknemer).

En: vitaliteit is meer dan korter werken, hier horen ook andere zaken bij zoals sportmogelijkheden, gezond voedselaanbod, coaching, stoelmassage enz. enz.

Onzekerheid

Terugdringen flexibele arbeid en onzeker werk is ook een bespreekpunt, waar beide partijen afspraken over willen maken. Zo wordt er gekeken naar het voorbeeld van de gemeente Amsterdam.

Vindt er een verschuiving plaats van payrollbedrijven naar uitzendbureaus, vanwege de toeslag (uit de vorige cao) voor payrollers? Dat zal onderzocht worden, beide partijen formuleren hiervoor een onderzoeksopdracht aan het A+O-fonds Gemeenten.

Transitievergoeding

Bij ontslag om bedrijfseconomische redenen geldt na 1-1-2020 ook voor ons ambtenaren het Burgerlijk Wetboek en krijgen zij te maken met de transitievergoeding. Hoe moet daarmee worden omgegaan en hoe zit het dan met de 'Van Werk naar Werk'-trajecten? Een werkgroep waarin werkgevers en werknemers (VNG & vakbonden) participeren, is een advies hierover aan het voorbereiden.

Werkgeversbijdrage

En dan het laatste punt, de werkgeversbijdrage. De AWVN-norm is €22 per werknemer per jaar, deze norm is zowel door het Rijk als door Provincies overgenomen, nu de gemeenten nog. Zij sputteren tegen, omdat zij vinden met het extra verlof voor kaderleden al voldoende bij te dragen. Dit geld is echter nodig om die kaderleden goed op te leiden, zodat zij goede gesprekspartners zijn voor de werkgever. Er zit dus ook een stuk eigenbelang in voor de werkgever…

Afrondend: voor de aanwezige -voornamelijk FNV- leden is 6,5% in stappen, dus cumulatief, echt de ondergrens. Én een duidelijk vitaliteitspact. Eventueel ook een hogere eindejaarsuitkering en/of een hogere ziektekostenvergoeding. Reactie van de bestuurders hierop: het loonbod moet bezien worden in het totaalplaatje.

Al met al een zinvolle en nuttige bijeenkomst, om de leden te informeren én om munitie op te halen voor het vervolg van de onderhandelingen.

We houden jullie op de hoogte

Vriendelijke groet

Gezina ten Hove en Ada van der Linden, CMHF-onderhandelaars


Cao's, sociale statuten enz.:

Links

en andere interessante zaken


Gemeentelijke sector groeit door nieuwe taken
Voor het derde jaar op rij laat de gemeentelijke sector een toename in de personeels-bezetting zien. Dat blijkt uit de jaarlijkse personeelsmonitor van A&O fonds Gemeenten, die vandaag verschijnt. Vrijwel alle gemeenten werken aan de instroom van jongeren, maar er is weinig aandacht om jonge ambtenaren te behouden. Op het gebied van opleiding en ontwikkeling laten de cijfers weinig verandering zien, ondanks de grote uitdagingen waar gemeenten voor staan. In 2018 werken er voor het eerst meer vrouwen dan mannen bij gemeenten.

Klik hier voor het gehele persbericht-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leerplatform A&O ProvinciE-learning vernieuwd

Leren was nog nooit zo gemakkelijk!

Het leerplatform van A&O ProvinciE-learning is vernieuwd en maakt het leren voor jou als provinciemedewerker nog eenvoudiger!

Het platform is in een compleet nieuw jasje gestoken en biedt door zijn aangepaste indeling, aantrekkelijke vormgeving en het gebruik van pictogrammen, nu een nog duidelijker overzicht van alle cursussen, webinars en essentials die je kunt volgen. In één oogopslag zie je bijvoorbeeld een korte toelichting, de duur en de moeilijkheidsgraad van de cursussen en of je een certificaat kunt behalen. De filterfunctie zorgt ervoor dat je nog sneller een cursus vindt die bij je past.

Wil jij jezelf ontwikkelen, nieuwe kennis opdoen of weggezakte kennis weer ophalen? Bekijkdan snel het gratis online aanbod van A&O ProvinciE-learning!

Als je al een account hebt, log dan hier in en profiteer direct je van de nieuwe leeromgeving. Ben jij nog niet begonnen met e-learning? Wacht dan niet langer en maakeen account aan. Leren was nog nooit zo gemakkelijk!

Bekijkhier het filmpje over het nieuwe platform.


Kom lezen en leren in de A&O ProvinciE-bieb!

Wil je bijleren en je talenten nog verder ontwikkelen? Kom dan naar de A&O ProvinciE-bieb! Een gratis online kennisbron voor provinciemedewerkers met ruim 100 e-books die je nergens anders vindt.

Het pakket bevat unieke boeken over Persoonlijke Ontwikkeling, Carrièremanagement, Communicatie & Presentatie, Management & Strategie, Office Software en overige thema's die relevant zijn voor de sector provincies. Het aanbod is breed, voor ieder wat wils!

Het is mogelijk om de e-books direct te downloaden in pdf-formaat en te lezen op elke device. Terwijl je onderweg bent of gewoon thuis op de bank, kortom wanneer het je uitkomt.

Klik hier en ervaar het zelf.


Financiële Loopbaanplanner

voor alle provinciemedewerkers

Zélf keuzes maken in je loopbaan krijgt steeds meer aandacht. Voor het maken van deze keuzes is inzicht in de financiële consequenties van groot belang. In de cao Provincies is afgesproken dat aan alle provinciemedewerkers de Financiële Loopbaanplanner ter beschikking wordt gesteld. Een gratis, online, onafhankelijk instrument, eventueel aangevuld met een workshop of een persoonlijk adviesgesprek. Daarmee krijg je helder inzicht in de huidige en toekomstige financiële situatie van je huishouden.

Lees de brochure of bekijk het filmpje voor meer informatie of meld je direct aan op de financiele loopbaanplanner.

_______________________________________________________________

A&O Provincie Academie, hét leerplatform voor provinciemedewerkers

Op de A&O Provincie Academie staan alle cursussen en trainingen die het A&O-fonds Provincies aanbiedt. Dit zijn er op dit moment ongeveer tachtig!

In de academie vind je – naast het vertrouwde aanbod van A&O ProvinciE-learning – een cursusaanbod op het gebied van 'vitaliteit en gezondheid', om te investeren in je gezondheid en veilig werken. Deze cursussen zijn, zoals je van ons gewend bent, gratis.

Ook heb je direct toegang tot de VNG Academie. Hier worden onder andere cursussen op het gebied van de omgevingswet, sociaal domein, juridische zaken, HR, transformatie, lokaal bestuur en informatiebeleid aangeboden. De cursussen die vanuit de VNG Academie worden aangeboden zijn betaalde cursussen.

Een groot, divers aanbod op één site. Ga snel naar de A&O Provincie Academie!

Nieuwsbrieven A&O-fonds

en Magazine's

Meer nieuws over:

Deel deze pagina: