Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

Pensioen ... Divers

ABP is het bedrijfstakpensioenfonds voor werknemers van de overheid en het onderwijs. De 2,4 miljoen klanten kunnen rekenen op een totaalpakket voor inkomenszekerheid. Bij arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensionering. Gebaseerd op solidariteit en zonder winstoogmerk.

APG Algemene Pensioen Groep is op 1 maart 2008 opgericht om de collectieve pensioenregeling uit te voeren van overheids- en onderwijssectoren. APG verzorgt de uitvoering van de ABP-pensioenregeling.

Loyalis is opgericht door en voor sociale partners en levert aanvullende producten en diensten voor inkomenszekerheid. En ook op het gebied van personeelszorg en administratieve en financiele dienstverlening. Speciaal voor overheid, onderwijs en gelieerde instellingen. De producten sluiten uitstekend aan op de collectieve regeling van ABP.

Uw pensioen

Elk jaar krijgt u van ABP een pensioenoverzicht. Dit overzicht kunt u terugvinden via MijnABP, op de site van ABP. Misschien is uw pensioen niet toereikend. Bijvoorbeeld als u eerder wilt stoppen met werken of meer pensioen wilt. Of omdat u onvoldoende pensioenjaren hebt opgebouwd. Maar andere redenen zijn ook mogelijk. Scheiden of uit elkaar gaan bijvoorbeeld. Uw ex-partner krijgt dan wellicht een deel van uw pensioen. Of als u parttime gaat werken: u bouwt dan minder pensioen op.Vanaf ongeveer uw 65ste hebt u recht op AOW, de wettelijke basisvoorziening voor uw oudedag. Maandelijks betaalt u premie voor:

  • Flexibel pensioen, FPU genoemd. Om vr uw 65ste te kunnen stoppen met werken.
  • Ouderdomspensioen als aanvulling op de AOW. Vanaf ongeveeruw 65ste.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw pensioen aan te vullen.Bijvoorbeeld met ABP ExtraPensioen. Of met het Koopsomplan, Lijfrenteplan of AOW Aanvullingsplan van Loyalis Verzekeringen.

Vendrikregeling

Hoe zit het ook alweer met FPU en de Vendrikregeling? En hoe ziet u dat terug op uw pensioenoverzicht? Lees de uitleg.

Inkomen bij arbeidsongeschiktheid

Het kan gebeuren dat u om gezondheidsredenen uw loopbaan voortijdig moet beeindigen. In geval van volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid ontvangt u een invaliditeitspensioen van ABP. Dit als aanvulling op uw WAO-uitkering. Samen vormen deze de basis van uw inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Toch is er vaak een inkomensterugval. Met de verzekering IP aanvullingsplan kunt u zich zowel voor volledige als gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid bijverzekeren.

Zorg voor nabestaanden

Partnerpluspensioen

Een belangrijke maatregel in het pensioenakkoord 2003 was de halvering van de opbouw van het nabestaandenpensioen voor de partner, als de deelnemer in de ABP-regeling overlijdt na zijn 65e (NP 65+). Vanaf 1 januari 2004 bouwt de deelnemer geen NP 65+ meer op van 5/7 deel, maar slechts 5/14 deel van het nabestaandenpensioen. ABP heeft nu het Partner Plus Pensioen gentroduceerd. Een goede financiele toekomst voor uw partner en gezin is belangrijk. Ook als u komt te overlijden. De ABP-pensioenregeling biedt daarvoor een goede basis. Toch is het vaak verstandig het nabestaandenpensioen aan te vullen. Het Nabestaandenpensioen van ABP vult de Algemene nabestaanden wet (Anw; tot 65 jaar) of AOW (vanaf 65 jaar) van uw nabestaanden aan. In veel gevallen ontvangt uw partner echter geen of geen volledige Anw-uitkering. Bijvoorbeeld als uw partner een eigen inkomen heeft, dan wordt de Anw waarschijnlijk gekort. En daalt het inkomen na uw overlijden. ABP vangt deze terugval gedeeltelijk op met de zogenaamde Anw-compensatie. Om een verdere inkomensterugval op te vangen biedt Loyalis VerzekeringenhetNPAanvullingsplan,daarmee bepaalt u zelf de hoogte van het inkomen van uw nabestaanden. Dat is wel zo prettig.

Wilt u een handig totaaloverzicht?

Vul dan de machtiging in en u ontvangt volgend jaar uw persoonlijke Inkomensvooruitblik. Dit overzicht biedt u inzicht in de lopende aanspraken van ABP en Loyalis en wijst u op eventuele tekorten. Wij bieden u vervolgens oplossingen op maat. Wat u hiermee doet beslist u natuurlijk zelf.

 
Deel deze pagina: