Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

Pensioen ABC

AIWBMEOFPHVAnwAlgemene nabestaandenwet. Basisuitkering voor nabestaanden jonger dan 65 jaar. Uw partner komt hiervoor in aanmerking als er op het moment van overlijden kinderen zijn jonger dan 18, of als uw partner meer dan 45 procent arbeidsongeschikt is of vr 1950 is geboren. Anw wordt betaald door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bepaalt ook het recht en het bedrag. Als uw partner op het moment van uw overlijden naast recht op Anw ook eigen inkomsten heeft, worden die (gedeeltelijk) gekort op de Anw. Zie ookwww.svb.nlAOWAlgemene Ouderdomswet. Basisuitkering voor iedereen die tussen zijn 15de en 65ste altijd in Nederland gewoond of gewerkt heeft. Hebt u in het buitenland gewoond? Dan kan het zijn dat u geen volledige AOW krijgt. De AOW wordt toegekend en betaald door de SVB.AOW-hiaatGeldt voor iedereen geboren op of na 1 januari 1950 met een jongere partner. Degene die 65 jaar wordt na 1 januari 2015, komt niet in aanmerking voor de AOW-partnertoeslag. De partner krijgt zijn of haar AOW pas als hij of zij 65 wordt. Er is dan sprake van een tijdelijk AOW-hiaat. Afhankelijk van het leeftijdsverschil kan het om een aanzienlijk bedrag ( 7 956 per jaar) gaan. Kijk opwww.abp.nlonder rekenmodules en reken uit of er bij u sprake is van een AOW-hiaat.AOW-toeslagBent u geboren vr 1950? Dan betaalt de SVB, vanaf het moment dat deze AOW betaalt, een toeslag voor het levensonderhoud van uw jongere partner totdat die 65 wordt. Deze toeslag is maximaal 7 956 bruto per jaar. De SVB vermindert de toeslag als uw partner eigen inkomsten heeft.Arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouwBent u na 1 januari 2004 arbeidsongeschikt verklaard? Dan loopt uw pensioenopbouw voor 70 procent premievrij door. Tenminste, voor het deel dat u arbeidsongeschikt bent.Die premievrije opbouw was voorheen 100 procent. Voor iedereen die vr 1 januari 2004 arbeidsongeschikt is verklaard, geldt een premievrije pensioenopbouw van 100 procent, voor het deel dat hij of zij arbeidsongeschikt is.

B

BasisdeelIs een onderdeel van de FPU. Het basisdeel is een vast bedrag per jaar. Het basisdeel ontvangt u als u voorafgaand aan uw FPU-ontslag minimaal 10 jaar bij ABP pensioen hebt opgebouwd. Deze periode mag onderbroken zijn met periodes van maximaal 2 maanden. De laatste 6 maanden vr het FPU-ontslag moet u in elk geval onafgebroken hebben gewerkt.

E

EindloonregelingPensioenregeling waarbij het pensioen gebaseerd wordt op het laatste salaris voor uw pensionering. ABP hanteerde de eindloonregeling tot 1 januari 2004.

F

FLOFunctioneel Leeftijdsontslag. Sommige werknemers mogen door de aard van hun werk eerder stoppen met werken. De werkgever vult dan de FPU van ABP aan.FPUDe huidige FPU maakt het mogelijk om tussen uw 55ste en 65ste jaar te stoppen met werken. De FPU-regeling is ingevoerd op 1 april 1997 en bestaat uit verschillende delen. Welke delen dat zijn, ziet u op uw pensioenoverzicht. De overheid heeft op dit moment nieuwe plannen voor wat betreft eerder stoppen met werken. Wat deze plannen precies inhouden, weten wij nog niet. De plannen kunnen voor sommige onderdelen van de FPU gevolgen hebben. Het deel dat u zelf hebt opgebouwd (opbouwdeel) blijft u altijd houden. Kijk regelmatig opwww.abp.nlvoor recente informatie over FPU. Het pensioenoverzicht laat de situatie vanaf 60 jaar zien. Kijk op MijnABP als u eerder wilt stoppen.FPU Verhoogd, FPU Extra en FPU TotaalDit zijn vormen van vrijwillig bijsparen voor mr FPU of om eerder te stoppen. Deze aanvulling wordt samen met de FPU uitbetaald. FPU+ Provincies, FPU Politie of FPU Gemeenten FPU, inclusief de aanvullende regeling die uw werkgever voor u heeft getroffen als u bij provincie, politie of gemeente werkt.

H

Historisch rendementBruto rendement van ABP, berekend over de laatste 10 jaar.

I

IndexatieHet aanpassen van pensioenaanspraken aan de salarisontwikkeling. In 2004 volgen uw ABP-pensioenaanspraken voor tweederde de gemiddelde salarisverhoging over 2003 binnen overheid en onderwijs. Die gemiddelde salarisverhoging is 2,65 procent. Dat betekent dat ABP uw pensioenaanspraken in 2004 met 1,77 procent heeft gendexeerd.

M

MiddelloonregelingPensioenregeling waarbij een werknemer van jaar tot jaar pensioen opbouwt op basis van zijn salaris in dat jaar. Tijdens de opbouw kan het pensioen dat de werknemer opgebouwd heeft, jaarlijks worden aangepast aan de algemene stijging van salarissen. Of dit gebeurt, is afhankelijk van de financile situatie van ABP. Het pensioen is dus gebaseerd op het aangepaste, gemiddelde salaris dat iemand in zijn loopbaan gehad heeft. ABP hanteert de middelloonregeling sinds 1 januari 2004.

O

OpbouwdeelHet deel van de FPU dat u zelf opbouwt. De hoogte is afhankelijk van het aantal jaren dat u pensioen hebt opgebouwd en van uw salaris. Dit deel blijft u altijd houden.

P

PartnerPlusPensioenEen vrijwillige aanvulling op het nabestaandenpensioen dat ABP toekent aan uw partner als u overlijdt na uw 65ste. U kunt nmalig kiezen voor deze aanvulling.Pensioenaangroei (Factor A)Het bedrag waarmee uw ouderdomspensioen tussen 1 januari 2003 en 1 januari 2004 is gestegen. Hebt u een lijfrentepolis afgesloten? Dan hebt u deze pensioenaangroei nodig om de jaarruimte voor uw lijfrenteaftrek te berekenen.Als u inlegt voor ABP ExtraPensioen en u gebruikt spaarloon dan is de aangroei te hoog vastgesteld. Wilt u het juiste bedrag weten? Neem dan contact op met onze Klantenservice. De pensioenaangroei kan lager zijn dan de betaalde premie. De premie betaalt u namelijk niet voor de aangroei van uw pensioen in dat jaar, maar om straks levenslang pensioen te krijgen.PensioenaansprakenElk jaar dat u werkt bij een werkgever aangesloten bij ABP, bouwt u pensioenaanspraken op. Hoe hoog die aanspraken zijn, is afhankelijk van het aantal pensioenjaren en van uw pensioengevend salaris. Op uw pensioenoverzicht ziet u de hoogte van uw pensioenaanspraken op 1 januari 2004.Pensioengevend salarisDit is 12 maal het bruto maandsalaris van januari, inclusief vakantiegeld, eventuele vaste toelagen en gratificaties. Elk jaar in januari stelt ABP het pensioengevend salaris vast.PensioenjarenDe jaren die meetellen voor uw pensioen. Werkt u voltijds, dan bouwt u per kalenderjaar n pensioenjaar op. Werkt u bijvoorbeeld 80 procent? Dan bouwt u 0,8 pensioenjaar op.PremieU en uw werkgever betalen samen de premie voor uw pensioen. Uw werkgever betaalt ongeveer driekwart voor uw ouderdomspensioen en de helft voor uw FPU. De rest betaalt u zelf. De premie wordt ingehouden op uw bruto salaris.PrognoseDit is de vooruitblik op uw pensioen gebaseerd op bepaalde aannames. Belangrijkste aanname is dat uw situatie blijft zoals die op 1 januari 2004 was. En dat de ABP- en FPU-regeling niet verandert. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie of in de pensioenregeling kunnen leiden tot een andere prognose.

V

Voorzichtig rendementDit is het voorgeschreven bruto percentage van 4 procent dat iedere financile instelling hanteert bij het tonen van voorbeeldkapitaal. Zo kunt u producten van verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.VutVervroegde uittreding. Deze regeling gold tot 1 april 1997 en maakte het mogelijk eerder te stoppen met werken. Hiervoor moest u wel 40 jaren hebben gewerkt of 61 jaar zijn. Sinds 1 april 1997 geldt de FPU.

W

WaardeHet bedrag per 1 januari 2004 in uw spaarpot bij ABP. Elk jaar dat u pensioen opbouwt, groeit het bedrag in die spaarpot. Als u met pensioen gaat, gebruikt ABP dit bedrag voor de uitbetaling van uw pensioen. Vorig jaar toonden wij u alleen de waarde van uw ouderdomspensioen. Nu ziet u de totale waarde van zowel FPU, ouderdomspensioen als nabestaandenpensioen.WAOWet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Voor 2004 geldt: wie meer dan 15 procent arbeidsongeschikt is, heeft recht op WAO. De WAO wordt uitgekeerd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

 
Deel deze pagina: