Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

18 augustus 2015

Uitleg Loonruimteovereenkomst in CMHF Nieuwsbrief en FAQ's

Na het verschijnen van de laatste nieuwsbrief (nr. 15.04 van 13 juli 2015), die in zijn geheel gewijd was aan de toen net afgesloten Loonruimteovereenkomst, zijn er naar aanleiding van deze overeenkomst veel vragen gerezen. Logisch want het is een ingewikkelde materie en er is het nodige om te doen in de media.

In de vandaag verschenen CMHF-Nieuwsbrief zal getracht worden een en ander in begrijpelijke taal nog eens nader toe te lichten.

Klik hier voor de gehele Nieuwsbrief en lees vooral ook hieronder de FAQ's.

FAQ's Loonruimteovereenkomst publieke sector 2015/2016

De CMHF heeft onlangs met collega-centrales een onderhandelaarsovereenkomst afgesloten over de arbeidsvoorwaardenruimte voor 2015 en 2016 in de Publieke sector. De afgelopen periode bleken er nog onduidelijkheden te heersen bij de leden. Hieronder antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waaruit is de loonstijging opgebouwd?
De loonstijging is opgebouwd uit twee componenten, aan de ene kant stelt het Kabinet geld ter beschikking (2,85% en 500 euro) en aan de andere kant komt er geld beschikbaar door een verlaging van de premies voor de pensioenen. Dat laatste zou je kunnen zien als een sigaar uit eigen doos maar daar oordelen wij anders over!

Heeft dit akkoord grote nadelige gevolgen voor mijn pensioen (en is het een sigaar uit eigen doos)?
De vrijval van de pensioenpremie wordt voornamelijk gerealiseerd doordat we overgaan naar een andere indexatie; prijsindexatie (gemiddelde prijsstijging, ook wel inflatie) in plaats van loonindexatie (gemiddelde loonstijging). De pensioenpremie kan omlaag omdat het ABP voor de premievaststelling bij prijsindexatie uitgaat van een lager percentage voor de indexatie (2% in plaats van 2,5% bij loonindexatie). De daadwerkelijke indexatie is afhankelijk van de werkelijke prijs- of loonstijging (en kan dus hoger of lager zijn dan 2%).

Tegenstanders van deze overeenkomst beweren dat indexatie op basis van loon een beter resultaat geeft dan op basis van prijs en dat deze overeenkomst daardoor zeer ongunstig is. In de afgelopen 15 jaar had prijsindexatie echter een beter resultaat gegeven. Neem je een langere periode dan was de loonindexatie gunstiger door de explosieve loonstijgingen in de jaren '70 (met loonstijgingen van wel 8% per jaar).

Niemand kan de toekomst voorspellen. Feit is dat het verschil tussen loonindexatie en prijsindexatie jaarlijks minimaal zal zijn maar dat langere periodes van bijvoorbeeld een hogere loonstijging dan prijsstijging wel flinke verschillen kunnen opleveren (of andersom, wat even goed mogelijk is). Dit zal zich echter waarschijnlijk niet voordoen en heeft zich ook niet voorgedaan in het verleden. En in de komende jaren is er helemaal geen sprake van indexatie en heeft deze maatregel geen enkel effect!
Op basis hiervan durven wij te stellen dat het geen sigaar uit eigen doos zal blijken te zijn!

Heeft dit akkoord positieve gevolgen voor mijn pensioen?
De nu geboden loonstijging is pensioengevend en telt - afhankelijk van je leeftijd - over veel jaren mee voor de opbouw van je pensioen.

Bijkomend voordeel is dat ABP bij een systeem van prijsindexatie eerder tot indexatie mag overgaan dan bij loonindexatie, dit is met name ook belangrijk voor diegenen die nu al een pensioen ontvangen.

Wanneer worden pensioenen weer geïndexeerd?
Door de lage dekkingsgraad van ABP, veroorzaakt door de crisis en vooral de lage rentestand, is de dekkingsgraad ver verwijderd van een niveau dat toelaat dat de pensioenen kunnen worden geïndexeerd (de huidige dekkingsgraad is ongeveer 102%, indexeren mag pas vanaf 110%). Dat betekent dat de pensioenen voor zowel werkenden als gepensioneerden in de komende jaren niet kunnen worden geïndexeerd en dus ook dat de keuze voor prijs- of loonindexatie geen invloed of een kleine positieve invloed (zie vorige vraag) heeft.

Kunnen we nog terug naar loonindexatie?
In de komende jaren zal het gehele pensioenstelsel herzien worden om het stelsel naar de toekomst toe betaalbaar en betrouwbaar te maken. In dit akkoord is vastgelegd dat in deze operatie de terugkeer naar loonindexatie nadrukkelijk wordt opengehouden.

Gaat de dekkingsgraad van ABP omlaag als we minder premie gaan betalen?
Op zich gaat de dekkingsgraad van het ABP inderdaad iets omlaag door de verlaagde premies. Maar dit is een zeer klein effect, 1% verhoging van de premie levert maar een verbetering van de dekkingsgraad op van 0,1%. Ter vergelijking, een verhoging van de rekenrente met één procent levert een verhoging op 12%! Hier ligt dan ook het werkelijke probleem van ABP. Daarom hebben we er voor gekozen een gedeelte van dit "dode" premiegeld om te zetten in een loonsverbetering voor de actieven, die hierdoor een direct hoger besteedbaar loon hebben en een hoger pensioengevend loon.

Is dit opnieuw een greep uit de kas van het ABP?
Nogal eens wordt verwezen naar de "greep uit de kas" in de jaren tachtig waarbij de regering Lubbers onvoldoende premie afdroeg aan het pensioenfonds. Deze situatie is nu nadrukkelijk niet aan de orde, omdat de kostendekkende premie zoals deze wordt vastgesteld door ABP volledig blijft worden afgedragen.

Welke gevolgen heeft dit nu voor de cao-onderhandelingen?
De 5,05% en de € 500 (met sectorale verschillen) zullen worden opgenomen in de cao's van de verschillende sectoren. Op dit punt hebben partijen een unieke afspraak gemaakt.
De loonstijging kan worden gerealiseerd zonder dat daar verslechteringen tegenover hoeven te staan. De inzetten van de werkgever met daarin diverse verslechteringen zijn hiermee dus van tafel. Alleen wanneer beide partijen (werkgevers en werknemers) aanvullende afspraken willen maken is dat mogelijk. Dit is dus volledig ter beoordeling van de bonden.

Zoals gezegd, deze afspraak is uniek en vormt een grote "plus" ten opzichte van de situatie zonder deze overeenkomst. Deze situatie was:

• een zeer gematigd loonbod;
• een uitgebreide lijst aan beoogde verslechteringen;
• en zicht op mogelijk langdurige actietrajecten.

Doet mijn vereniging ook mee aan dit akkoord?
Ja, indien uw vereniging is aangesloten bij de CMHF. De CMHF is de partij die alle leden van de aangesloten verenigingen onder andere vertegenwoordigt bij de Pensioenkamer en ABP.

Gaan de leden akkoord?
De ledenraadpleging binnen de CCOOP, AC en CMHF lopen nog en laten een gunstig beeld zien.

photo credit: Arithmetic via photopin(license)


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: