Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

11 december 2012

Salarisstijgingen West-europa laagste

Salarisstijgingen 2013 binnen West-Europa de laagste van de wereld Binnen Europa zijn in 2013 grote verschillen in salarisstijgingen zichtbaar. De salarissen in West-Europa stijgen komend jaar het minst van de wereld, terwijl de salarisgroei in Oost-Europa juist snel toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van Hay Group onder meer dan 14 miljoen werknemers bij 20.000 organisaties wereldwijd.

Verwachte salarisstijging Nederland naar beneden bijgesteld

Hay Group onderzoek onder werkgevers voorspelde in september van dit jaar nog een gemiddeld stijgingspercentage van het totaal vast inkomen van 2,6 procent voor alle werknemers. Op dit moment is dat naar beneden bijgesteld; naar 2,4 procent. Alrik Boonstra, Regional Director Hay Group: We zien voor de Nederlandse werknemer een verdere afname van koopkracht: de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij.

West-Europa raakt nullijn

Volgens het onderzoek van Hay Group gaan lonen in de ontwikkelde Westerse economien een lage salaristoename tegemoet. Ierland en Griekenland voeren de onderste regionen aan en zitten op de nullijn. Voor heel Europa wordt een gemiddelde salarisstijging van 3,3 procent verwacht. De trend van lage salaristoename is niet alleen zichtbaar in Europa, maar ook in andere ontwikkelde economien van de wereld. Ook de VS en Australi laten lage salarisstijgingen zien (respectievelijk 3 procent en 4 procent).

Erkenning zonder salarisstijging

Nu de trend van beperkte salarisstijging doorzet, wordt het steeds lastiger voor werkgevers om medewerkers te motiveren en aan zich te binden door de gebruikelijke geldelijke middelen in te zetten. Volgens Boonstra zijn er ook andere mogelijkheden voorhanden: Bedrijven kunnen het differentiren van salarissen nog meer toepassen om bovengemiddeld presteren te belonen. Daarnaast kunnen organisaties creatief omgaan met verschillende vormen van beloning, zoals thuiswerkmogelijkheden of flexibele werktijden. Heldere communicatie over de waarde van het totale arbeidsvoorwaardenpakket, inclusief o.a. de werkgeversbijdrage voor pensioen, kan ervoor zorgen dat medewerkers zich erkend voelen. BRON: HAY-groep


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: