Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

25 oktober 2012

Meestgestelde vragen over het pensioenakkoord van 5 juli 2005

Werknemers jonger dan 55 jaar/Geboren na 31 december 1949

1. Waarom is de FPU afgeschaft?

De regering wil stimuleren dat meer mensen langer aan het werk blijven. Daarom eindigt per 1 januari 2006 de fiscale aftrek voor FPU voor iedereen geboren n 1949. Hierdoor wordt de FPU onbetaalbaar. De regering vindt dat nodig omdat de komende dertig tot veertig jaar grote veranderingen optreden in de bevolkingsopbouw van Nederland. Het aantal 65-plussers neemt toe van twee miljoen nu tot vier miljoen in 2040. Het aantal dertig- tot veertigjarigen zal daarentegen dalen. Steeds minder werkenden moeten dus de sociale voorzieningen opbrengen voor steeds meer ouderen. Er is bij de FPU, net als bijvoorbeeld bij de AOW, sprake van een omslagstelsel waarin de werkenden nu premie betalen voor de niet-werkenden van nu.

2. Kan ik toch nog eerder stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken blijft mogelijk. Het is wel zo dat u langer moet werken dan onder de oude regeling. In de nieuwe regeling wordt het ouderdomspensioen hoger. En werknemers kunnen het al vr hun 65ste in laten gaan. Zo kunnen werknemers een deel van hun ouderdomspensioen gebruiken om eerder te stoppen met werken. Daarnaast komt er de levensloopregeling waarmee u ook eerder kunt stoppen met werken of een tijdje stoppen als dat voor jezelf of je gezin nodig is.

3. Wat gebeurt er met mijn FPU die ik tot nu toe heb opgebouwd?

U kunt de opgebouwde FPU toevoegen aan uw ouderdomspensioen.

4. Hoeveel FPU heb ik tot nu toe opgebouwd?

U kunt uw pensioenoverzicht 2004 raadplegen. Het ABP start zo snel mogelijk met de verzending van het pensioenoverzicht, met een stand van 1 januari 2005. In dit pensioenoverzicht zijn geen prognoses opgenomen. De FPU bestaat uit een gedeelte dat u zelf hebt opgebouwd en een gedeelte dat u niet zelf hebt opgebouwd. Alleen het gedeelte dat u zelf hebt opgebouwd blijft u houden.

5. Kan ik mijn opgebouwde FPU afkopen (geldt ook voor FPU extra / verhoogd / totaal)?

Nee.

6. Kan ik de betaling voor mijn FPU verhoogd / extra / totaal per direct stopzetten?

Ja, dat kunt u zelf opzeggen. Dat moet u via uw werkgever regelen.

7. Wat gebeurt er met mijn ABP ExtraPensioen?

U kunt voor ABP ExtraPensioen blijven inleggen. Dat wordt straks dan toegevoegd aan uw ouderdomspensioen.Het ABP moet nog wel kijken of de klant voldoende fiscale ruimte heeft. Hierover wordt de klant nog persoonlijk genformeerd).

8. Verandert er nog iets in de premie?

In 2005 blijft de premie in ieder geval gelijk. In december wordt de premie voor 2006 vastgesteld. U wordt daarover dan genformeerd.

9. Hoe kan het dat mijn ouderdomspensioen hoger wordt?

Vanaf 1 januari 2006 spaart u voor een hoger ouderdomspensioen. Dat komt omdat het opbouwpercentage hoger wordt en het gedeelte van het salaris waarover u pensioen opbouwt wordt ook groter. Bovendien wordt de opgebouwde FPU aan uw ouderdomspensioen toegevoegd. Ook kunt u extra pensioen gaan inkopen via pensioenruimte uit oude dienstjaren.

10. Hoezo eerdere ingangsdatum ouderdomspensioen? Ouderdomspensioen is toch pas vanaf 65 jaar.

Dat klopte inderdaad in de oude regeling. In de nieuwe regeling kunt u het ouderdomspensioen dat u extra opgebouwd hebt naar voren halen. Dat betekent dat u dan toch eerder kunt stoppen met werken. Hoeveel eerder is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In de nieuwe regeling geldt als algemene regel wel dat u niet voor uw 60e met ouderdomspensioen kunt gaan.

11. Wanneer ontvang ik dan een overzicht van mijn persoonlijke situatie (pensioenoverzicht)?

Het ABP startzo snel mogelijk met het verzenden van het pensioenoverzicht. Dit pensioenoverzicht zal geen prognoses bevatten en zal gebaseerd zijn op de gegevens per 1 januari 2005. Eind dit jaarstart het ABPmet de verzending van de prognoses voor het ouderdomspensioen (in de nieuwe regeling), het nabestaandenpensioen en het invaliditeitspensioen.

12. Wat houdt de levensloopregeling in?

Met de levensloopregeling kunt u sparen om eerder te stoppen met werken of voor tussentijds verlof. U mag per jaar maximaal 12% van uw bruto jaarsalaris sparen. Met een maximaal spaarsaldo van 210 % .

13. Hoe zit dat nu met spaarloon en levensloop?

U kunt meedoen aan levensloop f aan spaarloon. Meedoen aan beide regelingen mag niet van de fiscus. U kiest elk jaar: levensloop of spaarloon. Voordeel van levensloop is dat u elk jaar maximaal 12% van uw bruto jaarsalaris fiscaal aftrekbaar mag inleggen. Met een maximaal spaarsaldo van 210%. Dat is meer dan met spaarloon mogelijk is. Bovendien kunt u de levensloopregeling gebruiken om eerder te stoppen of voor tussentijds verlof.

14. Hoe kan ik meedoen aan levensloop?

Op www.abp.nlkunt u via de levensloopmodule bekijken wat levensloop voor u kan betekenen. Afsluiten kan via uw werkgever.

15. Betaalt de werkgever ook mee aan levensloop?

Voor levensloop is 0,8% van het jaarsalaris beschikbaar voor levensloop. Hierover worden binnen uw sector nog afspraken gemaakt.

16. In de sector waarin ik werk hebben wij een aanvulling op de FPU. Wat gebeurt daar mee?

Daarover moeten afspraken gemaakt worden binnen uw eigen sector. Op dit moment zijn er nog geen afspraken over gemaakt. Zodra dat wel het geval is wordt u daarover genformeerd.

17. Wat levert levensloop mij op?

Op www.abp.nlvindt u onder de levensloopmodule een levensloop rekentool. U kunt kijken wat een bepaalde inleg u op kan leveren of hoeveel u moet inleggen om een bepaald doel te bereiken.

Werknemers ouder dan 55 jaar/geboren voor 1 januari 1950

1. Kan ik nog met FPU gaan?

Ja, u kunt nog met FPU gaan op het moment dat u wilt. U moet wel een aantal maanden langer doorwerken dan in de oude regeling om dezelfde uitkering te krijgen (bij spilleeftijd 61 jaar is de leeftijd opgehoogd met 2 maanden. Bij spilleeftijd 62 jaar is de leeftijd opgehoogd met 3 maanden ). Daar staat tegenover dat, als u daarna door blijft werken, meer FPU kunt opbouwen. Bent u geboren voor 1 januari 1950en in dienst getreden na 1 april 1997 dan kunt u niet met FPU maar is de nieuwe pensioenregeling voor u van toepassing die ook geldt voor mensen geboren op of na 1 januari 1950.

2. Op welke datum kan ik nog met FPU gaan?

Als het maar voor uw 65ste verjaardag is. Om uw aanvraag tijdig te kunnen verwerken verzoeken wij u uw aanvraag 4 maanden voordat u met FPU wilt gaan in te dienen.

3. Kan ik ook meedoen aan levensloop?

Ja dat kan. Op www.abp.nl kunt u via de levensloopmodule bekijken wat levensloop voor u kan betekenen. Afsluiten kan via uw werkgever.

4. Kom ik ook in aanmerking voor extra sparen voor levensloop?

Nee, alleen als u tussen de 50 en 55 bent kunt u extra sparen voor levensloop. Bent u jonger dan 50 of ouder dan 55 dan kunt u maximaal 12% van uw bruto jaarsalaris sparen (met een maximum van 210% totaal).

5. Betaalt de werkgever ook mee aan levensloop?

Hierover worden binnen uw sector nog afspraken gemaakt.

6. In de sector waarin ik werk hebben wij een aanvulling op de FPU. Wat gebeurt daar mee?

Daarover moeten afspraken gemaakt worden binnen uw eigen sector. Op dit moment zijn er nog geen afspraken over gemaakt. Zodra dat wel het geval is wordt u daarover geinformeerd.

7. Wat levert Levensloop mij op?

Op internet vindt u onder de levensloopmodule een levensloop rekentool. U kunt kijken wat een bepaalde inleg u op kan leveren of hoeveel u moet inleggen om een bepaald doel te bereiken.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: