Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

17 december 2012

CMHF wil duurzaam pensioen

CMHF wil een duurzame pensioenregeling ABP

De CMHF en collega vakbonden hadden graag lange termijn afspraken gemaakt over een houdbare en toekomstbestendige ABP-regeling. Na maanden intensief overleg met overheidswerkgevers, verenigd in het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO), is overeenstemming uitgebleven. Daardoor stijgt de premie in 2013 met 1,3%. Duidelijk is dat de VSO de huidige premie te hoog vind en ervan overtuigd is dat de ambitie van de ABP regeling te hoog ligt. Het kabinet deelt deze overtuiging en is voornemens de pensioenambitie fiscaal te kortwieken met als gevolg voor de ABP regeling:
  • Per 1 januari 2014 twee jaar korter pensioen opbouwen, door de pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Dat vermindert de pensioenopbouw met ongeveer 10%.
  • Per dezelfde datum de pensioenopbouw per jaar verlagen van 2,05% naar 1,95% van het salaris waarover je pensioen opbouwt. Dat verslechtert de toekomstige pensioenopbouw nog eens met 5%.
  • Per 1 januari 2015 de pensioenopbouw per jaar veder verlagen van 1,95% naar 1,55%. Dat verslechtert de toekomstige pensioenopbouw nog eens met ongeveer 20%.

Regeerakkoord funest voor onderhandelingen

Vanaf de inrichting van het Kabinet heeft de CMHF geconstateerd dat de werkgevers bij overheid en onderwijs aan het Regeerakkoord gebonden zijn. De CMHF en andere bonden verzetten zich juist hevig tegen verslechtering van de pensioenen van jongere collegas om daarmee het Kabinet uit haar financieringstekort te helpen. De CMHF betreurt zeer dat het Kabinet de oudedagsvoorziening van haar eigen ambtenaren, leraren, gepensioneerden minder belangrijk vindt dan korte termijn begrotingspolitiek.

Een waarheid als een koe

Pensioen bestaat slechts uit premie en rendement. Als we met zijn allen steeds langer blijven werken en leven, zou er niet minder maar meer premie nodig zijn voor een houdbaar pensioen. Werkgevers stellen dat we nooit meer dan een dag in de week moeten werken voor ons pensioen, en stellen voor de premie te fixeren op 21,3% vanaf 2015. Als daarna toch meer premie nodig zou zijn, moeten de bonden de regeling ng verder versoberen.

VPL op het spel

Werkgevers hebben daarnaast voorgesteld de extra pensioenrechten voor deelnemers die geen gebruik van de FPU kunnen maken te versoberen, om deze in lijn te brengen met de neerwaartse trend. En als straks na 2015 en 2022 de zogeheten VPL-premies vrijvallen, omdat dan de overgangsmaatregelen zijn af gefinancierd, is deze arbeidsvoorwaardenruimte bij voorbaat wegbezuinigd. De CMHF had graag willen voorkomen dat de pensioenpremie in 2013 (licht) stijgt, maar daarvoor hadden we moeten instemmen met voorstellen waar we fel tegenstander van zijn.

Doorwerken aan reel contract in reel overleg

De CMHF blijft volop bereid te werken aan een nieuw pensioencontract voor het grootste pensioenfonds van Nederland. Daarvoor is nodig een passende rekenrente, waar we nu nog een jaar op moeten wachten van het Kabinet. De CMHF heeft samen met de andere bonden werkbare voorstellen gedaan rond de vormgeving van een nieuw pensioencontract voor de ABP. Waarmee diverse overgangsregelingen sneller afbetaald werden. En we hebben voorgesteld de indexeringsmogelijkheden te vergroten door vrijvallende premies niet aan de Minister van Financin te geven, maar aan de robuustheid van de pensioenregeling te besteden. We hebben zelfs voorstellen gedaan die voorkomen dat de premies in 2013 omhoog gaan en die zorgen dat -als dat straks weer kan-, premieverlagingen beschikbaar komen voor arbeidsvoorwaarden.De vakbonden willen werken aan duurzame regeling. We hebben een handreiking gedaan, maar blijkbaar zijn de handen van werkgevers gebonden aan het Regeerakkoord.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: