Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

25 januari 2013

Bijeenkomsten SBK RUD Noord-Brabant

De bonden hebben een Sociaal Beleidskader afgesproken voor de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD) in Noord-Brabant.De vakbonden CNV Publieke Zaak, AbvaKabo FNV en CMHF, hebben met de werkgevers op 21 december 2012 een Sociaal Beleidskader (SBK) voor de Regionale Uitvoeringsdiensten in Noord-Brabant afgesproken. De teksten van het akkoord en de bijlagen zijn definitief door partijen vastgesteld.Dit onderhandelaarsakkoord over het SBK,dat is bereikt in het Provinciebreed Bijzonder Georganiseerd Overleg (PBGO), wordt op vier voorlichtingsbijeenkomsten besproken. In deze bijeenkomsten lichten werkgevers en bonden aan alle betrokken medewerkers gezamenlijk de inhoud van het akkoord toe. Uiteraard is er ook de gelegenheid tot het stellen van vragen. Deze worden door de aanwezige leden van het PBGO beantwoord. Vragen kunnen ook gesteld worden via sbkruds@brabant.nl Binnen 2 x 24 uur volgt er een reactie.

Werkgelegenheid

Ter voorbereiding op de onderhandelingen over een sociaal beleidskader hebben de bonden in Brabant in 2012 met de steun van een provinciebreed samengestelde werkgroep een inventarisatie van belangrijke punten gemaakt. De vertaling daarvan in conceptvoorstellen is in een drietal bijeenkomsten uitvoerig met kaderleden van de bonden besproken. Als rode draad keerde steeds de zorg over de werkgelegenheid terug. De bonden betreuren het dan ook zeer dat er geen harde afspraken over het behoud van banen bij de huidige milieudiensten in de drie regios konden worden gemaakt. Met name de Regionale Uitvoeringsdienst Zuidoost Brabant i.o. neemt ten aanzien van dat onderwerp afwijkende standpunten in. Beide andere uitvoeringsdiensten in Brabant hebben met de milieudiensten afspraken gemaakt over het in zijn geheel overgaan van alle medewerkers. Helaas heeft tot op heden nog geen formeel gesprek over de aanpak inzake (mogelijke) boventalligheid bij de SRE Milieudienst met de bonden plaatsgevonden.

Arbeidsvoorwaarden

Vooraf was in een zogenaamdvisiedocument tussen partijen afgesproken dat medewerkers structureel een gelijkwaardig pakket aan arbeidsvoorwaarden wordt aangeboden. Partijen wilden niet bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden maar beseften ook dat niet alle verschillen te compenseren zijn via een sociaal beleidskader. Er zullen arbeidsvoorwaardelijke verschillen zijn, wat onvermijdelijk is bij een betrokkenheid van 70 werkgevers. Tijdens de inventarisatieronde werd uiteindelijk afgesproken dat de arbeidsvoorwaardenpakketten van de drie milieudiensten en de provincie in beginsel leidend zouden zijn. Dit vooral ook omdat deze organisaties meer dan driekwart van de toekomstige RUD-medewerkers zullen gaan overdragen. Met betrekking tot de afkoop van aanspraken op gratificaties bij dienstjubilea en pensionering alsmede overschrijding van het aantal verlofdagen (geen leeftijdsverlofdagen) kunnen, als nodig, in het regionale BGO conform de eerder vastgestelde domeinafbakening PBGO/BGO nog aanvullende afspraken worden gemaakt. Uiteraard gebeurt dit met respect voor de afspraken die er met het lokale GO zijn gemaakt respectievelijk binnenkort in verband met de preallocatie gemaakt zullen worden. De onderhandelaars zijn van mening dat er overeenstemming is over een redelijk pakket arbeidsvoorwaarden. Deze zijn vastgelegd in hoofdstuk 6 van het SBK.

Plaatsingsprocedures

Over de te hanteren spelregels bij de selectie voor de invulling van management- en sleutelfuncties (functieboek 1A) zijn uitvoerige afspraken gemaakt. Dat is ook het geval bij de plaatsingsprocedure van de overige medewerkers volgens functieboek 1B. Deze afspraken zijn opgenomen in hoofdstuk 4 van het SBK. De regionale uitvoeringsdiensten hebben gekozen voor het functiewaarderingssysteem HR 21. Er is afgesproken dat bij deze, toch ingrijpende procedure, wordt afgezien van een paritair samengestelde indelingscommissie. Met name de taak van beoordelen van de zogenaamde was-wordt-lijst is opgedragen aan de plaatsingscommissies. Ongetwijfeld zullen leden van de BOR en BGO, ieder vanuit de eigen rol hierbij, over de vaststelling van functieboeken en de conversietabel hun opvattingen met elkaar afstemmen. Nadat beide onderdelen tezamen met het formatieplan zijn vastgesteld zal de plaatsingprocedure kunnen aanvangen.

Bijeenkomsten

Gebouw SRE Eindhoven, 30 januari,van 9.30 tot 11 uur Personeelsrestaurant OMWB Tilburg, 30 januari, van 14.30 tot 16.00 uur Bois le Duc-zaal, provinciehuiss-Hertogenbosch,31 januari, van 9.00 tot 10.30 t Oude Theater, Oss, 31 januari, van 14.30 tot 16.30 uur.Stemmen was mogelijk tot 13 februari 2013.Hier kunt u het Soiaal Beleidskader RUD's BrabantBreed inzien.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: