Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

3 december 2012

ABP-pensioenen groeien niet mee

ABP-Pensioenen groeien in 2013 niet mee met lonen

Net als vorig jaar kan ABP de pensioenen van (gewezen) deelnemers en gepensioneerden in 2013 niet verhogen. De dekkingsgraad was hiervoor op het moment van de besluitvorming op 31-10-2012 met 97% niet hoog genoeg. In de sector overheid en onderwijs groeiden de lonen in 2012 met gemiddeld 0,7%. Sinds 2008 loopt het pensioen van deelnemers en gepensioneerden nu maximaal 9% achter op de gemiddelde stijging van de lonen in de sector overheid en onderwijs.Daar tegenover staat dat we te maken hebben met een hogere levensverwachting. Dat betekent dat mensen gedurende een langere periode pensioen zullen krijgen en er dus meer geld gereserveerd moet worden om pensioenen vandaag en in de toekomst te kunnen blijven uitkeren. Dit leidde tot een forse stijging van de verplichtingen, omdat ABP langer pensioen uitkeert dan waarvoor in het verleden betaald is. ABP moet de gestegen verplichtingen betalen uit huidige premie-inkomsten en rendement.

De dekkingsgraad per 31 december 2012 is van belang bij de besluitvorming over de eerder aangekondigde mogelijke korting per 1 april 2013 en over mogelijke kortingen in 2014.

De hoogte van de premie voor 2013 is nog niet bekend. Het besluit hierover is op verzoek van de Pensioenkamer uitgesteld. De Pensioenkamer, die bestaat uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers en verantwoordelijk is voor de inhoud van de pensioenregeling van ABP, buigt zich namelijk nog over de gevolgen van het septemberpakket en het regeerakkoord voor de pensioenregeling. Het gaat dan concreet over de kaders voor de toekomstige premiehoogte en de verwerking van de toekomstige aanpassingen van het fiscaal kader voor pensioenregelingen (Witteveenkader). De premie kan pas definitief vastgesteld worden als bekend is hoe de pensioenregeling er in 2013 uitziet. ABP verwacht medio december uitsluitsel te krijgen van de Pensioenkamer of de regeling aangepast wordt. Het bestuur van ABP zal daarna zo snel mogelijk de premie voor 2013 vaststellen.Klik hier of op grafiek voor vergrote weergave


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: