Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

Rijk

21 juni 2021

A+O fonds Rijk en A+O fonds Provincies presenteren: de Summerschools 2021

Het is zover, de Summerschool 2021 van het A+O fonds Rijk en de Summerschool van het A+O fonds Provincies zijn weer gestart met deze succesvolle opleidingen. Neem snel een kijkje en geef u op. Alles lezen over de Summerschools :   Lees verder


CAO

BLOGPOSTS van uw voorzitter CMHF-Sector Rijk

Aleid Ringelberg, voorzitter CMHF-Sector Rijk

Wilt u reageren?Graag!

Klik s.v.p. op deze link en vermeld als onderwerp: Blog Sector Rijk

Lees hier alle blogs van Aleid Ringelberg.

Hieronder de meeste recente blog:


Blog nummer 3 - 2021 / 3 mei 2021

Vrijheid!

Wat zijn het roerige tijden. Te veel waarover ik zou willen schrijven. Had ik eerst als titel in mijn hoofd: 'Je Maintiendrai'! (ik zal handhaven) , kies ik vandaag toch voor 'Vrijheid'. Al kun je het één, naar mijn overtuiging niet los zien van het ander. Waarover hier onder meer.

Waar gaan we voor in ons land? En wat ligt er op het bord van ambtenaren? In onze democratische rechtsstaat hebben we een geloofwaardig bestuur, geloofwaardige ambtelijke dienst en vertrouwen in ambtenaren nodig. Zonder dat kun je de rechtsstaat niet stutten.

Maar de rechtsstaat vraagt meer dan alleen ambtenaren', die weten waar zij van zijn, wat hun taak en opdracht is. Dit geldt voor alle betrokkenen.

Begrijpen we nog wat 'Je Maintiendrai' betekent voor ons allemaal? Deze lijfspreuk van Willem van Oranje, staat sinds 1815 in het wapen van het Koninkrijk.

Het gaat over handhaven van een ethische wijze van handelen en daarbij het handhaven van de wetten. Die ethische wijze van handelen, vraagt respectvol omgaan met elkaar, met ieder mens als burger van dit land en voor ieder mens met zijn naaste.

Het is tijd dat ambtenaren weer hun ruimte innemen om het bestuur en de politiek van kritisch-constructieve adviezen te dienen. Niet 'iets wegschrijven omdat de minister dat niet wil horen', maar met rechte rug de feiten presenteren, van een analyse voorzien en richtingen duiden, waar het bestuur en de politiek mee verder kunnen. Dit land moet weer bestuurd kunnen worden, in plaats van politiek bedrijven door ambtenaren en bewindslieden. Het politieke debat is aan het Parlement. Het gaat om landsbelangen, welzijn van allen in dit land. Een punt zorg is ook hoe we alle burgers het gevoel geven dat hun stem serieus wordt genomen de komende kabinetsperiode. Daarvoor zag ik in het verslag van de informateur de heer Tjeenk Willink nog geen directe oplossing.

Vrijheid! Staan voor de Grondwet en de grondrechten die in diverse internationale verdragen zijn vastgelegd, dat is waar politiek, bestuur en ambtenaren wat mij betreft voor mogen gaan. Zonder dat geen vrijheid.

Als CMHF sector FO willen we jou graag helpen, je weg te vinden in deze roerige tijden. Ik wens je een mooie Bevrijdingsdag 2021 toe!


Wil je meer weten over de CMHF Sector FO, kijk op onze website of mail naar Anja van Kleffens van het secretariaat.

Kijk ook op de website voor meer informatie over lid worden van één van onze Sector-Rijk-verenigingen.

Met hartelijke groet,

Aleid Ringelberg,

Voorzitter CMHF Sector FO


foto duif michel kwan via Pixabay

__________________________________________________________________________________


Het webinar Het recht op ambtelijk vakmanschap. Hoe verder na de toeslagenaffaire?

vond plaats op 30 juni 2021 en werd georganiseerd door Stichting Beroepseer en de Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF).


Aanleiding voor het webinar was het artikel Het toeslagenschandaal: Wat is er loos met de ethiek van de ambtenaar*) gepubliceerd op het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money op 21 april 2021.

Hierin reflecteren Thijs Jansen en Hans Wilmink op de vraag: 'Wat ging er mis met het ethisch besef van de ambtenaren?' Ze constateren dat de positie van ambtenaren de afgelopen decennia is uitgehold..

Het webinar, gepresenteerd door Thijs Jansen en Hans Wilmink, gaat in op vijf actuele onderwerpen die momenteel spelen rond (het versterken van) ambtelijk vakmanschap.

Het is tevens een evaluatie van de concrete initiatieven die door de overheid op dit gebied worden genomen.

Hieronder is het webinar terug te kijken.
Noot
*) https://beroepseer.nl/blogs/wat-ging-er-mis-met-het-ethisch-besef-van-de-ambtenaren-i-v-m-het-toeslagenschandaal/

_______________________________________________________________________________________


CAO overzicht Rijk

Museum CAO 2018 - 2020 - 01-10-2018 - 01-10-2020 - klik hier.

________________________________________________________________________________

Arbeidsvoorwaarden Kadaster 1 januari 2018 tot en met 30 juni 2020 - klik hier.

Verlengde cao Kadaster 30-06-2020 tot en met 31-12-2020 - klikhier

__________________________________________________________________________________

13-07-2018 - Arbeidsovereenkomst Sector Rijk 2018 - 2020 is ondertekend - klik hier


25-06-2018 - Er ligt een onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoordenovereenkomst sector Rijk (2018- 2020). U treft de overeenkomst hier


Deel deze pagina: