Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

Lagere Overheden

14 juli 2021

Onderhandelaarsakkoord cao Provinciale sector 2021

Werkgever en vakbonden (FNV, CNV, AVV en CMHF) hebben op zaterdag 10 juli een onderhandelaarsakkoord gesloten over de cao 2021. De beoogde cao heeft een looptijd van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021. Sociale partners leggen dit onderhandelaarsakkoord met een positief advies voor aan hun leden.   Lees verder


CAO

Meer weten over de acties voor een GOEDE CAO GEMEENTEN NU - kijk op de speciale actiepagina van onze FDO-MHA.

Op deze pagina wordt u op de hoogte gehouden van allerlei acties en informatie over de cao Gemeenten.

Stand van zaken cao gemeenten? Klik hier voor een overzicht (23 juni 2021).


_________________________________________________________________________________________________________________

Uitnodiging - bijeenkomst cao Gemeenten op 6 april : Waardering, Juist nu!

aanmelden uiterlijk 31 maart!


Het overleg over de cao gemeenten met de VNG is opgeschort. De VNG kwam met een loonbod van 0,5%. Wat ons betreft ver onder de maat! Zij boden bovendien geen vooruitzicht op een goede vitaliteitsregeling en wilden de sociale zekerheid versoberen. Wij vinden dat onze leden hiermee niet de waardering krijgen die zij verdienen, juist nu!


Zet 6 april in je agenda


Daarom organiseren we op dinsdag 6 april een digitale bijeenkomst voor leden en niet-leden werkzaam gemeenten, veiligheidsregio's en gemeentelijke samenwerkende organisaties. Daarin praten we jou en je collega's via MS Teams bij over de cao-onderhandelingen en kun je vragen stellen aan de onderhandelaars van de bonden.

Meer lezen en/of aanmelden - klik hier


________________________________________________________
Cao's, sociale statuten enz.:

Links

en andere interessante zaken:

De collegereeks Omgevingswet voor OR-leden is een vierdelige mini-cursus die jou alle ins-en-outs geeft die je moet weten over de Omgevingswet. Na de vier ochtendsessies van 90 minuten ben jij helemaal uitgerust om jouw werk met betrekking tot de Omgevingswet aan te pakken. Je kunt je aanmelden voor de gehele collegereeks of voor losse colleges die je specifieke interesse hebben. De collegereeks is een gezamenlijk initiatief van de A&O fondsen Gemeenten, Waterschappen en Provincies en de bonden CNV, FNV en CMHF.

Voor wie

Deze reeks is speciaal bedoeld voor OR-leden en kaderleden van de bonden die aangesloten zijn bij de sector Gemeenten, Waterschappen of Provincies en die interesse hebben in en/of zich goed willen voorbereiden op de naderende inwerkingtreding van de wetswijziging en aan de slag willen met de Omgevingswet. Deelname aan de collegereeks is voor iedereen in de genoemde sectoren kosteloos.

Het programma is opgebouwd langs 4 onderwerpen die elkaar logisch opvolgen.

  • College 1 - De Bedoeling door Gelinde Groeneveld – dinsdag 2 maart
  • College 2 – De Werking door Regina Koning – donderdag 4 maart
  • College 3 – De Kansen door Tinka van Vuuren – dinsdag 9 maart
  • College 4 – Aan de slag door Anton Willemsma – donderdag 11 maart

Meer lezen en/of aanmelden: klik hier


*****************************************************************************************************************************************************************************************************************Werken in coronatijd


Hoe blijf je vitaal?

In 2020 hebben we met zijn allen ervaren hoe anders het werken is in coronatijd. Het komende jaar zal hier weer verandering in komen en gaan we meer tijd- en plaatsbewust werken. Maar voorlopig is thuiswerken nog steeds de norm. Het A&O-fonds Provincies biedt verschillende gratis instrumenten om jou als provinciemedewerker hierbij te ondersteunen.

Webinars

• Manage je energie – voor medewerkers

• Jong gezin en thuiswerken – voor medewerkers

• Aandacht voor persoonlijke gebeurtenissen in coronatijd – voor leidinggevenden

• Vitaal leidinggeven op afstand – voor leidinggevenden

• Young professionals en betekenisvol werk – voor leidinggevenden, HR, OR

E-coaching

Merk jij na al die maanden thuiswerken dat je de interactie met collega's steeds meer mist? Of kost het je meer moeite om een goede werk-privé balans te vinden? Maak dan gebruik van e-coaching. Een coach helpt jou om je ook tijdens het thuiswerken zo vitaal mogelijk te voelen.

Wil je meer weten en je aanmelden?

Ga naar de website van het A&O-fonds Provincies.


___________________________________________________________________


Cao themadag diversiteit/inclusie (voor medewerkers van provincies)

Sociale partners hebben in de cao 2020 afgesproken drie themadagen te organiseren. De cao themadagen zijn toegankelijk voor medewerkers van provincies en partijen bij de cao provinciale sector.

De thema's zijn:

1.diversiteit/inclusie

2.duurzame inzetbaarheid

3.organisatievisie/strategisch personeelsbeleid/strategische personeelsplanning en het goede gesprek

Vanwege de Coronacrisis en de wijze waarop we deze themadagen vorm willen geven, hebben we helaas moeten besluiten om de drie themadagen door te schuiven naar 2021.

We zijn blij jullie te kunnen informeren over het programma van de themadag over diversiteit/inclusie:

Aankondiging themadagen Diversiteit & Inclusie voor de provinciale sector

Diversiteit en inclusie zijn wereldwijd actuele thema's. Zo ook voor onze organisaties.

De cao-partners spraken zich bij de totstandkoming van de cao provinciale sector uit over het belang van diversiteit binnen onze organisaties. Ze maakten de afspraak om een landelijke themadag te organiseren waarop alle organisaties binnen de provinciale sector gezamenlijk dit thema kunnen verkennen.

Vanwege de Covid-19 maatregelen zetten we deze dag om naar 4 afzonderlijke Webinars die we verspreid in de periode januari tot en met maart 2021 organiseren.

Webinars

In een aantal interactieve online sessies nemen we je mee en gaan we samen aan de slag! Reserveer deze data en zorg dat je erbij bent, want inclusie start met jou!

Woensdag 13 januari van 9.30-11.00 uur: 'Exclusie gaat van nature, inclusie is te leren!'

Donderdag 21 januari van 10.00-11.00 uur: 'Inclusie van diversiteit is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid!'

Donderdag 11 februari van 10.00-11.00 uur: 'Hoe doen zij dat?' Best practices van andere organisaties. Met aansluitend de werksessie 'Van inspiratie naar actie!' van 11.15-12.00 uur

Donderdag 4 maart van 10.00-11.00 uur: de afsluitende sessie!

Deelnemen

Deelname is gratis. Je bent van harte uitgenodigd. Aanmelden en meer informatie over het programma via de volgende link:

https://www.gelderland.nl/Inclusie-van-diversiteit-binnen-de-provinciale-organisaties

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Personeelsmonitor Gemeenten 2019 - Actief managen van talent van groot belang voor gemeenten

Aantal medewerkers bij gemeenten in 2019 gegroeid. Vrijwel alle gemeenten werken aan de instroom van jongeren, maar er is te weinig aandacht om jonge ambtenaren (tot 35 jaar) te behouden. Actief managen van talent blijft van groot belang: het vasthouden van kennis en ervaring én deze overdragen aan jonge ambtenaren zodat de kennis behouden blijft voor gemeenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Personeelsmonitor van A&O fonds Gemeenten, die eind mei 2020 is verschenen

Klik hier voor het hele persbericht.

Klik hier voor de Personeelsmonitor Gemeenten 2019.

__________________________________________________


juni 2020 - A&O-fonds Provincies publiceert digitale Personeelsmonitor 2019

Groei werkgelegenheid en verandering in personeelsopbouw

Den Haag, 25 juni 2020 – Vandaag publiceert het A&O-fonds Provincies de Personeelsmonitor Provincies 2019. In deze nieuwe editie van de monitor worden de personeelsgerelateerde cijfers van 2019 afgezet tegen de cijfers van het voorgaande jaar. Wat opvalt is dat de werkgelegenheid bij provincies weer is gegroeid en dat er een wijziging in personeelsopbouw zichtbaar is. Daarnaast laten de gebruikscijfer van het Persoonlijk Ontwikkelbudget zien dat er meer geïnvesteerd wordt in persoonlijke ontwikkeling.

Meer lezen? klik hier en/of hier.

________________________________


Waarom professionals baat hebben bij een vakbond


december 2019, In een werkomgeving die voortdurend verandert en veel van je vraagt, is het belangrijk dat je gehoord wordt. FDO-MHA (VCP) is de vakbond die professionals binnen de waterschappen met elkaar verbindt en een stem geeft. Samen kennis, ervaring en de beste argumenten bundelen voor werkelijke invloed en de beste onderhandelingspositie.

Lees het hele artikel uit het Magazine Het Waterschap van december 2019 waarin secretaris FDO-MHA Wim Plug en bestuurslid en onderhandelaar Sean Willemse uitleggen waarom men lid moet worden van een vakbond.

Klik hier.


Nieuwsbrieven A&O-fonds

magazine's en meer nieuws over:

Deel deze pagina: