Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

12 mei 2022

Waarom we denken dat ambtenaren lui en streng zijn

"In het algemeen zijn mensen iets minder positief over ambtenaren dan over mensen in het bedrijfsleven", blijkt uit onderzoek van Lars Tummers, hoogleraar bestuurs- en organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. "Deze trend is te keren, door burgers beter te laten zien waar ambtenaren mee bezig zijn."

"We komen net uit de coronacrisis, waarin de publieke sector met veel kunst- en vliegwerk Nederland draaiende heeft gehouden", zegt Marc de Natris, voorzitter van de CMHF. "De 'negen-tot-vijfambtenaren' zijn een uitstervend ras. Met de huidige ICT-mogelijkheden behoort die mentaliteit sowieso tot het verleden. Beleidsambtenaren werken in de avonden en weekenden door. Dat kan ook niet anders, gezien het grote aantal vacatures en de huidige krapte op de arbeidsmarkt."

Thijs Jansen van Stichting Beroepseer ziet dat "ambtenaren sinds het toeslagenschandaal een sitting duck zijn geworden. Iedereen mag op ze schieten, maar ze kunnen zich niet publiekelijk verweren. Politici nemen de verdediging van ambtenaren nauwelijks op zich, terwijl ambtenaren door diezelfde politici vaak gedwongen zijn om onmogelijk beleid uit te voeren."

Bron Nu.nl - hele artikel lezen? Klik hier


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: