Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

15 februari 2023

Speech voorzitter CMHF op landelijke actiedag cao Gemeenten

Beste mensen, leden en niet-leden van de vakbond,

Wat fijn dat u er bent, wat treurig dat het nodig is!

Vlak voor Prinsjesdag zei minister Van Gennip van Sociale Zaken dat het kabinet meevoelt met de zorgen van veel Nederlanders die door de inflatie en hoge energieprijzen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Het kabinet riep de werkgevers daarom op om de salarissen zo snel mogelijk te verhogen.

Minister van Gennip verwoordde het als: het zijn uitzonderlijke tijden die vragen om uitzonderlijke maatregelen". Uitzonderlijke tijden zijn het zeker gezien het feit dat we hier vandaag samen aanwezig moeten zijn omdat de werkgever niet de uitzonderlijke maatregelen heeft genomen waar het kabinet om heeft gevraagd.

Uitzonderlijk is het zeker ook dat jullie jullie werk neerleggen om kracht bij te zetten voor een rechtvaardige en eerlijke cao. Jullie zijn dagelijks in de weer voor jullie inwoners en jullie zijn de basis van het gemeentelijk fundament. Dit wordt door iedereen als gewoon en normaal beschouwd en ervaren. Het wordt pas gezien en gewaardeerd én (node) gemist als mensen zien wat de gevolgen zijn als jullie werkzaamheden niet meer gedaan worden. Dan is het ineens landelijk nieuws als bijvoorbeeld het vuilnis zich ophoopt op de straten en pleinen.

Uitzonderlijk is het ook dat veel burgemeesters, gemeentesecretarissen en wethouders eveneens van mening zijn dat het voorstel van de VNG niet dat is wat zij mogen verwachten van een goede werkgever.

Dit laatste is niet vreemd. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de uitdagingen op de werkvloer. Het personeelsbestand vergrijst en het aantal vacatures neemt ook daardoor alleen maar toe. Dit terwijl er al sprake is van een groot tekort aan gekwalificeerde jongeren en er sprake is van een moordende concurrentie tussen diverse overheden en met het bedrijfsleven.

Het is dan ook niet vreemd dat de werkdruk toeneemt. Het werk moet immers wel gedaan worden. Het vervelende van een stijgende werkdruk is dat het ziekteverzuim ook stijgt. Dit wordt nog eens versterkt als deze werkdruk gepaard gaat met agressie van inwoners richting de gemeenteambtenaren omdat zij het niet eens zijn met de maatregelen die de gemeenteambtenaren moeten uitvoeren.

Het is dan ook meer dan vreemd dat, ondanks de oproep vanuit het kabinet en de signalen vanaf de werkvloer, de VNG niet met een fatsoenlijke en rechtvaardige cao-inzet is gekomen. Waren de VNG-onderhandelaren met vakantie toen het kabinet de oproep vorig jaar augustus deed?

Hebben de VNG-onderhandelaren niet meegekregen dat het budget van het Gemeentefonds aanzienlijk is gestegen?

Ik neem aan dat de VNG-onderhandelaren, net als u en ik, ook hebben ervaren dat de lokale lasten wel aanzienlijk zijn gestegen? Door al deze maatregelen moet er financiële ruimte genoeg zijn om een rechtvaardig en fatsoenlijk bod op tafel te leggen.

Zo meteen komt mijn oude defensievakbondsstrijdmakker namens de VNG aan het woord. Voor het geval dat hij de oproep van het kabinet heeft gemist heb ik de oproep voor hem uitgeprint. Ik ben benieuwd wat hij te vertellen heeft. Ik weet dat het 'actie, actie!'bij hem in zijn bloed stroomt. Maar ik wil geen actie maar een reactie. Een reactie op de oproep van het kabinet: het zijn uitzonderlijke tijden, ook vóór de gemeenteambtenaren. Zij zijn dagelijks in de weer voor een leefbare, veilige en gezonde gemeente. Geef hen waar ze recht op hebben: een goede cao die recht doet aan de uitzonderlijke tijden en het belangrijke werk dat zij dagelijks doen.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: