Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

15 februari 2018

CMHF ontdekt vangnet in ABP-regeling voor afschaffen ANW-compensatie

De CMHF heeft een vangnet ontdekt voor afschaffing van de ANW-compensatie bij pensioenfonds ABP. Volgens de bond kunnen daar mogelijk honderdduizenden mensen gebruik van maken. De CMHF adviseert iedereen die dit betreft te kijken of het afsluiten van een nabestaandenverzekering om de afschaffing van de ANW-compensatie op te vangen wel nodig is. Daarnaast raadt de CMHF aan om door ABP een individuele berekening te laten maken.

Voor 1996
Het vangnet heeft betrekking op deelnemers die al voor 1996 aan het werk waren. "Afhankelijk van het aantal dienstjaren kan de aanvulling op het partnerpensioen oplopen tot zeker 6.500 euro bruto", zegt Jacqueline van Langeraad-Goes, die namens de CMHF deelneemt aan het overleg van het Verantwoordingsorgaan met het bestuur van ABP. "Wij hebben het bestuur gevraagd de deelnemers hierover te informeren omdat de deelnemer hier zelf op geen enkele manier achter kan komen. Het bestuur zag hier echter geen reden toe. Wij vinden dat onbegrijpelijk."

Persoonlijke berekening
De ANW-compensatie zou aanvankelijk begin dit jaar worden afgeschaft, maar omdat dit voor veel mensen als een totale verrassing kwam, is besloten om dat uit te stellen naar 1 mei. Voor enkele groepen wordt daarna een coulanceregeling van kracht. In de verschillende sectoren is men een oplossing aan het zoeken voor de actieve deelnemers maar onlangs heeft de CMHF ontdekt dat er voor sommigen nog een vangnet(je) is dat een aanvulling kan opleveren op het partnerpensioen, wanneer er geen beroep gedaan kan worden op de coulanceregeling. Op mijnabp.nl is dat niet te zien, maar het kan wel zichtbaar worden gemaakt in een persoonlijke berekening.

Aanvulling
Indien beide partners al AOW ontvangen zal de afschaffing van de ANW-compensatie geen gevolgen hebben. Echter, indien een jongere partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, kan het vangnet na overlijden toch nog een aanvulling opleveren in plaats van de ANW-compensatie.

In het schema hieronder een uitwerking van de berekeningen van het CMHF. De aanvulling van iemand die fulltime heeft gewerkt in een aantal situaties:

  • Voor 1996 30 jaar in dienst geweest: aanvulling ongeveer 6.500 euro
  • Voor 1996 15 jaar in dienst geweest: aanvulling ongeveer 3.400 euro
  • Voor 1996 10 jaar in dienst geweest: aanvulling ongeveer 2.400 euro
  • Voor 1996 5 jaar in dienst geweest: aanvulling ongeveer 1.200 euro
    (alle bedragen zijn bruto).

Compensatie loonheffing
Verder blijkt dat de nabestaande ook een deel van de compensatie loonheffing uitgekeerd krijgt. De compensatie loonheffing is met ingang van 1-1-2018 vervallen, maar er kan nog sprake zijn van compensatie loonheffing over de opgebouwde partnerpensioen-aanspraken uit het verleden. Een indicatie hiervan is lastig te geven, omdat dit samenhangt met de hoogte van het salaris en het aantal dienstjaren.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: