Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

27 mei 2014

Cao Provincies: Ledenraadplegingen in provinciehuizen

Dinsdagavond 20 mei 2014 zijn de onderhandelingen voor de cao Provincies in een impasse geraakt en opgeschort voor raadpleging van de achterban en andere medewerkers. De vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF zagen in het werkgeversvoorstel geen enkel aanknopingspunt om de gesprekken voort te zetten.De onderhandelingsdelegatie komt niet met concrete voorstellen, maar wil steeds opnieuw studies doen naar diverse onderwerpen. Dit doen zij al in een terugkerend patroon sinds de start van de onderhandeling in 2012. Zo komen we natuurlijk geen stap verder!, zei n van de vakbondsonderhandelaars ontzet.

Belangrijkste werkgeversvoorstellen

De cao liep op 1 juni 2012 af. Een nieuwe cao gaat dus terug tot dat moment. De werkgever wil een looptijd tot en met 31 december 2015. Voor de jaren 2012, 2013 en 2014 doet de werkgever een loonbod van 0 procent. Pas vanaf 1 januari 2015 wil de werkgever een structureel loonbod doen. Een percentage noemt de werkgever niet, want dat is afhankelijk van de onderhandelingen in de Pensioenkamer. Daar wordt de komende tijd gesproken over wijzingen in de ABP-pensioenregeling per 1 januari 2015. De werkgever gaat ervan uit dat deze wijziging een besparing zal inhouden (in verband met een lagere premie). Wanneer overeenstemming over een verminderde pensioenopbouw is bereikt, wil de werkgever een deel van de besparing op pensioenpremie beschikbaar stellen voor loon.Daarnaast wil de werkgever een modernisering en vereenvoudiging (lees: vermindering) van de boven- en nawettelijke werkloosheidsregeling (BNWW). Zoveel mogelijk aansluitend aan de gemeentelijke regeling. Dat kan volgens de werkgever dan in combinatie met een sectoraal kader van Werk-Naar-Werk-afspraken, waarbij individueel maatwerk de kern is. Deze afspraken zullen echter pas inwerking treden nadat overeenstemming is bereikt over de versobering van de BNWW-regeling. Er is geen plaats meer voor garanties tegen gedwongen ontslagen. De re-integratie termijn is 18 maanden.Tenslotte wil de werkgever nog werken aan de vergroting van duurzame inzetbaarheid van medewerkers, maar wil de werkgever geen sectorafspraken maken over externe inhuur en heeft zij geen principile bezwaren tegen payrollconstructies. De onderhandelingsdelegatie wil wel verder gaan met Tijd- en Plaats-onafhankelijk werken (TPOW), het Individueel Keuzebudget (IKB) en de lokale invoering van de werkkostenregeling (WKR). Ook wil de werkgever aan de slag met de cao van de Toekomst en de cao voor de decentrale overheden.

Wat vinden de vakbonden?

Na zo'n twee jaar formeel en informeel overleg zijn we weer terug bij af. Feitelijk stelt de werkgever een loonsverhoging per 1 januari 2015 afhankelijk van een verslechtering van het pensioen later! Dit is nog minder dan een (half opgerookte) sigaar uit eigen doos. Dit salarisbod is respectloos. De inzet van de medewerkers wordt dus niet gewaardeerd. Voor voldoende koopkracht en inkomenszekerheid is het nodig om afspraken te maken over een betere beloning die meestijgt met de inflatie en met lonen in de concurrerende markten. Wij hebben daarom als looneis een investering in koopkrachtmaatregelen voorgesteld van 2,5% per 1 juni 2012, 2,5% voor 2013 en 3% voor 2014. Dit kan door ondermeer: een structurele loonsverhoging, verhoging van de tegemoetkoming in ziektekosten etc.Voor ons is een verslechtering van de BNWW niet aan de orde. Wie werkloos wordt, heeft recht op een verantwoorde uitkering. Waarom wordt door de werkgever niet ingezet op behoud van werkgelegenheid? Als de werkgever dat goed doet, samen met ons, dan is er in principe geen beroep op de BNWW meer nodig. Vakbonden willen een versterking van de Van-Werk-naar-Werk-trajecten, waarbij het uitgangspunt is werkzekerheid boven baanzekerheid is.Vakbonden willen structurele en SMART-geformuleerde afspraken maken over inzet van het aantal externen. Het inhuren van teveel externen heeft forse budgettaire consequenties, maar beperkt daarnaast ook de mogelijkheden van eigen medewerkers.Ten aanzien van onzeker werk en schijnconstructies (zoals payroll) willen vakbonden deze zoveel mogelijk terugdringen. Om dit te voorkomen, willen de vakbonden hierover tijdig afspraken maken in de cao, zodat er meer kansen zijn op echte banen.En verder komen er weer studies en laat de werkgever veel van anderen afhangen, zoals uitkomst van de Stichting van de Arbeid en van de Pensioenkamer. Teveel naar onze mening. Vaak om keuzes op dit moment door te kunnen schuiven

Conclusie

De werkgever hanteert niet langer de nullijn, hij gaat daar onder zitten. Loon ten koste van pensioen. Waar blijft de verantwoordelijkheid van de provinciale werkgever? De werkgever grijpt niet haar kans om de toon te zetten bij deze onderhandeling, neemt geen initiatief en lijkt geen cao-resultaat op eigen kracht neer te willen zetten. De provincie moest toch een aantrekkelijke werkgever zijn? We zijn terug bij af!Deze werkgever weet niet wat onderhandelen is, weet niet dat onderhandelen meer is dan steeds maar dezelfde standpunten te herhalen. Het lijkt erop dat deze werkgever eigenlijk helemaal geen cao wil. De werkgever vindt het wel goed zo. Daarmee schoffeert de werkgever de vakbonden aan de cao-tafel. Meer nog schoffeert de werkgever zijn eigen medewerkers

Wat vindt u?

Vanaf 2 juni 2014 komen de vakbonden en hun onderhandelaars langs op alle provinciehuizen.Zie hieronder de data. Graag praten wij met u over deze cao-perikelen. Dan horen we graag van u welke prioriteiten u stelt en welke ideen er leven om de huidige impasse te doorbreken. De raadpleging zal half juni 2014 afgerond zijn.We zullen de werkgever daarna met de uitkomsten van onze rondgang confronteren.We hopen velen van u te mogen ontmoeten. Heeft u genteresseerde collegas die niet lid zijn van een vakbond? Ook zij zijn van harte welkom. Het gaat tenslotte ook om hun cao!Op onderstaande data bezoeken wij de provinciehuizen:

  • 2 juni Limburg
  • 2 juni Noord-Brabant
  • 2 juni Drenthe 15.00 - 17.00 uur
  • 4 juni Zuid-Holland 12.30 - 13.30 uur
  • 4 juni Flevoland 12.00 - 13.00 uur
  • 10 juni Groningen 15.00 -16.00 uur
  • 10 juni Friesland 12.00 - 14.00 uur
  • 10 juni Zeeland (tijdstip volgt)
  • 11 juni Gelderland 12.00 - 13.30 uur
  • 11 juni Overijssel (tijdstip volgt)
  • 12 juni Noord-Holland 16.00 - 17.00 uur
  • 16 juni Utrecht 10.00 - 13.00 uur

Vooraf aanmelden is niet nodig.02-6-2014

photo credit:Wojtek Gurakviaphotopincc


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: