Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

1 december 2020

Ons Rutte bin zuunig of…

Het bewogen jaar 2020 nadert zijn einde. Sinterklaas staat voor de deur en voor velen van u begint over twee á drie weken de kerstvakantie. Een kerstvakantie die net als het jaar 2020 anders zal verlopen dan dat we gewend zijn. Wat niet verandert is de periode van de vele -digitale- vergaderingen, om nog voor het scheiden van het jaar zaken af te ronden. Binnen de publieke sector is dit zeker aan de orde. Veel cao's in de publieke sector verlopen 31 december 2020.


Voor werknemers in de publieke sector geldt dat er de afgelopen periode en komende maanden veel van hen gevraagd is/wordt. Zorgmedewerkers, politie, BOA's, docenten, militairen enz. staan voor u en mij in de 'frontlinie'. Zij doen hun werk met liefde vanwege de passie die zij voor hun beroep hebben. Een passie die niet altijd goed voor hen is, gezien het stijgende ziekteverzuim dat in veel frontliniesectoren te zien is. Zo las ik afgelopen week dat het ziekteverzuim in de zorg in het tweede kwartaal is gestegen naar 6,2%.

Het is goed om te constateren dat veel 'frontliniemedewerkers' zichzelf wegcijferen als er nood aan de man/vrouw is. Werkgevers zijn blij dat zij gepassioneerde werknemers hebben waar zij in tijden van nood op kunnen bouwen. Gepassioneerde werknemers die o.a. buiten werken om de vele opgelegde coronamaatregels te handhaven tijdens de komende (vuurwerkloze) periode. Een interessante (handhavings)periode want ik heb het gevoel dat, als ik s 'avonds mijn hond uitlaat, het vuurwerkseizoen dit jaar vroeg is begonnen.

Gezien de brede waardering van de betrokken ministers en Kamerleden mag de frontliniemedewerker verwachten dat de werkgever met dezelfde passie het cao-overleg in de desbetreffende sectoren voert. Het beleid 'Ons Rutte bin zuunig' als het de overheidswerknemers betreft, moet overboord. Wat niet wordt begrepen en als beledigend wordt ervaren is dat werkgevers in een tijd dat de samenleving extra inzet van hun werknemers vraagt en zij dit met passie leveren, de beloning bestaat uit een werkgever die geen haast heeft met de cao-besprekingen. De overheidswerkgevers hebben nog enkele weken om afstand te nemen van het kille 'Ons Rutte bin zuunig' imago. Een mooie Kerstgedachte: een betrouwbare betrokken passionele werkgever.

Marc de Natris,

interim-voorzitter CMHF

Afbeelding van Niek Verlaan via Pixabay


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: