Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

2 november 2020

Haagse democratie

Morgen zijn de verkiezingen in de Verenigde Staten. Wereldwijd zal er met grote interesse gekeken worden naar hoe de verkiezingen verlopen. Kloppen de voorspelingen deze keer wel en komen de democraten weer in het Witte Huis? Legt de verliezer en zijn achterban zich neer bij het verlies of wordt het een langdurig getouwtrek over het ongeldig laten verklaren van stembiljetten om alsnog een 'swingstate' binnen te halen. Of wordt er onder de noemer 'fakenews' een staat van beleg afgekondigd. In een paar jaar tijd is er veel veranderd en de tijd dat de Verenigde Staten het (Westers) democratisch toonbeeld was, is al enige tijd voorbij.


In een door de Economist opgestelde democratie index uit 2019 wordt dit beeld bevestigd. De VS staat in deze index op de 25e plaats. De VS behoort niet meer tot de 22 landen die een volledige democratie hebben. De democratie in de VS wordt door de Economist als gebrekkig (flawed) omschreven.


Wie zijn vandaag de dag de gidslanden voor wat betreft democratie? In de top vijf staan op Nieuw Zeeland (4) na allemaal Scandinavische landen. Noorwegen staat op nummer 1 en Noord Korea staat op de laatste plaats (167). Nederland staat op de 11 e plek. Nederland behoort volgens de Economist tot de landen die een volledige democratie hebben en dit is iets om te koesteren want ook in Nederland staat de democratie onder druk. Het wordt door de vele (splinter) politieke partijen in Nederland steeds moeilijker om een kabinet te vormen. En als er een zwaar bevochten (regeerakkoord) meerderheid is dan wordt deze teniet gedaan doordat politici tussentijds hun partij verlaten en als eenling in de Tweede Kamer doorgaan.


Afgelopen week was er eindelijk een Kamermeerderheid voor het verhogen van de salarissen in de zorg. Na herhaaldelijk door de oppositie ingebrachte hoofdelijke stemming omtrent dit onderwerp was het uiteindelijk gelukt. Eén Kamerlid vergiste zich een stemde met haar hart voor in plaats van partijpolitiek tegen. Het kabinet zal de aangenomen motie echter niet aannemen. Alle Kamerleden van de coalitie zullen worden gemobiliseerd zodat er een nieuwe stemming kan worden aangevraagd om de aangenomen motie voor hogere zorgsalarissen weer teniet te doen. Democratie in optima forma. Het doet me denken aan minister Zalm die in 1997 een aangenomen motie direct afwees. Omdat de microfoon haperde, riep hij luidkeels: "We voeren de motie niet uit!!!" tot grote hilariteit van de Tweede Kamer. De motie werd niet uitgevoerd en het kabinet Kok I werd niet naar huis gestuurd.


Ook het kabinet Rutte III zal niet aftreden vanwege de zorgsalarismotie. Wat naast de kras op onze democratie overblijft is het zorgpersoneel dat het (vermoeide) hoofd schudt. Voorzitter Stella Salden van NU'91 weet de gevoelens van het zorgpersoneel goed te verwoorden "Het hele land heeft geapplaudisseerd. De maatschappij draagt de zorg een warm hart toe. En uit iedere peiling onder de Nederlandse bevolking komt naar voren dat er meer waardering moet komen voor de zorg. Maar de volksvertegenwoordigers lijken doof voor deze signalen en besluiten anders. Dat is echt onbegrijpelijk!"


Ik denk dan ook niet dat Nederland in de democratie-index 2020 naar de 10 e plaats gaat stijgen.



Marc de Natris,

interim-voorzitter CMHF


Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: