Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

9 november 2020

Geen verbinding

Nederland heeft een goede digitale infrastructuur en het is daarom niet vreemd dat er veel datacenters in Nederland staan. Zo heeft onder andere Google een datacenter in de Eemshaven gebouwd.
Door onze goede digitale infrastructuur kunnen we in Nederland niet meer zonder het internet. We zijn hier volledig afhankelijk van geworden. Zonder internet kunnen we bijvoorbeeld niet thuis werken. Veelal al onze betalingen, het maken van afspraken en ons koopgedrag is hieraan aangepast. Maar ook onze kinderen zijn met elkaar verbonden via het internet. Een leven zonder sociale media of een 'playstation' die ze niet verbindt met de buitenwereld, is voor velen van hen geen leven. Het 'plat' leggen van ons internet zou dan ook grote gevolgen hebben voor ons leven.

We weten in Nederland niet beter dan dat we via het netwerk nagenoeg overal data uit 'de lucht' dan wel via de (glasvezel)kabel kunnen halen. Tijdens vakantie of op zee ver van de kust word je eraan herinnerd dat er geen verbinding is omdat er geen masten zijn die het signaal versterken.
Op open zee staan geen zendmasten en daarom wordt de data via overzeese glasvezelkabels over het water getransporteerd. Deze kabels liggen op de bodem van de Atlantische Oceaan maar ook bijvoorbeeld op de Noordzee. Deze datakabels zijn van groot strategisch belang voor onze maatschappij omdat het internationale dataverkeer via deze kabels loopt.


Waar de overzeese kabels liggen is geen geheim. 'Kabelleggers' zijn grote schepen die niet onzichtbaar zijn als ze de glasvezelkabels op zee leggen. Omdat de overzeese kabels van groot strategisch belang zijn voor onze samenleving zijn er de afgelopen jaren herhaaldelijk Russische onderzeeërs en spionageschepen in de buurt van de datakabels gesignaleerd. De Russen of Chinezen hebben het recht om boven de datakabels te varen of zelfs dagen stil te liggen omdat ze gebruik maken van het 'Mare Liberum' : de oceanen en zeeën zijn van iedereen en alle landen hebben vrije toegang tot de zee om te reizen en handelen.


Voor onze maatschappij is het van groot belang dat het internet beschikbaar is. Daar waar iedereen in Nederland ervan doordrongen is dat we onze netwerken moeten beschermen tegen hackers wordt er niet nagedacht over het beschermen van onze overzeese datakabels.
In tijden van spanning of nog erger een conflict is het van groot belang dat onze overzeese datakabels kunnen worden beschermd om te voorkomen dat ons internet wordt gesaboteerd. Gezien het grote strategische belang van deze datakabels zou je verwachten dat onze politici ook in 'maritieme internetsecurity' investeren om óók deze vorm van sabotage te voorkomen. Want het gezegde 'Wat je van ver haalt is lekker' is ook van toepassing op ons internet. Want zonder de overzeese kabels geldt in Nederland: geen internationale dataverbinding meer.


Marc de Natris,

interim-voorzitter CMHF


Afbeelding van Monica Volpin via Pixabay


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: