Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

26 augustus 2015

Waarom CNV, Ambtenarencentrum en CMHF het loonakkoord positief voorleggen

De leden van CNV, Ambtenarencentrum (AC) en CMHF stemmen momenteel over het loonakkoord publieke sector. Deze vakcentrales hebben het akkoord, dat op 10 juli is gesloten, positief voorgelegd aan de achterban. Wij vinden het belangrijk dat leden zélf kunnen beslissen over hun arbeidsvoorwaarden.

CNV, Ambtenarencentrum (AC) en CMHF beoordelen het loonakkoord positief vanwege de volgende punten:

  • Er komt een einde aan de jarenlange nullijn en dus weer waardering voor 600.000 medewerkers bij overheid en in onderwijs. Met het akkoord is een investering van circa 2 miljard euro beschikbaar gekomen voor de salarissen van onderwijzers en ambtenaren.
  • De loonstijging van ruim 5 procent in 2015 en 2016 en uitkering van 500 euro zijn vanaf volgende maand voelbaar. De koopkracht van werknemers in de publieke sector krijgt hierdoor een flinke impuls.
  • Het is een echte loonstijging, die mensen erbij krijgen, uit verschillende delen opgebouwd. Het grootste deel (2,85 procent) is een structurele verhoging, daarbij komt nog 500 euro. Een kleiner deel, de 2,2 procent, komt ook van de werkgever door aanpassingen in de pensioenpremie. 0,8 valt vrij door een wettelijk versobering pensioen en eerder akkoord met alle bonden; 0,4 procent door niet invoeren van een mogelijke premieverhoging; 1,0 procent omdat de pensioenen gekoppeld gaan worden aan prijsstijging. Overigens leidt een hoger loon ook tot een hoger pensioen.
  • Deze aanpassingen in de pensioenkosten zijn verantwoord. Ze zijn klein ten opzichte van de totale veranderingen in het pensioenstelsel. De pensioenopbouw blijft volledig in stand. De koppeling van pensioen aan prijsstijging kan zelfs positief uitpakken. Terugkijkend op de laatste 15 jaar zou prijsindexatie hoger zijn uitgevallen dan loonindexatie ; de laatste 30 jaar zou er geen verschil tussen indexatie op basis van prijs- of loonontwikkeling zijn geweest. Bovendien kan bij een lagere dekkingsgraad beter prijsindexatie worden toegepast dan loonindexatie. Los hiervan wordt de hoogte van het pensioen echt bepaald door het beleggingsrendement.
  • De verslechteringen die minister Blok en andere werkgevers voorstelden, zoals het versoberen van regelingen voor nachtwerk of onregelmatigheid en seniorenregelingen, zijn hiermee in feite van de baan. De loonsverhoging is immers al geregeld en daarmee kunnen versoberingen simpel afgewezen worden.
  • Vakcentrales CNV, AC en CMHF hebben dit akkoord met het kabinet gesloten. Dat is een ruime en rechtsgeldige meerderheid.
  • Met dit akkoord wordt een jarenlange nullijn afgesloten en beginnen we weer met koopkrachtherstel.

Leest u ook de uitleg en de FAQ's op deze pagina.

photo credit: CASIO COLLEGE fx-80 via photopin(license)


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: