Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

31 maart 2020

VCP: Werknemers moeten kunnen rekenen op volledige doorbetaling

31 maart 2020 - Alle werknemers die door de corona-crisis minder kunnen werken, moeten kunnen rekenen op volledige doorbetaling van hun salaris. Dat stelt de VCP in reactie op de publicatie van de zogeheten NOW-regeling. Die regeling voorziet in een tegemoetkoming aan werkgevers van de loonkosten van personeel. Werkgevers kunnen de aanvraag vanaf volgende week doen bij UWV.

Doorbetalen salaris

Het kabinet maakte twee weken geleden een reeks economische noodmaatregelen bekend, nu veel bedrijven door de uitbraak van het corona-virus in de problemen zijn gekomen. Voor veel mensen is opeens veel minder werk. Om te voorkomen dat zij op straat komen te staan heeft het kabinet de NOW-regeling opgesteld, die voorziet in vergoeding van de loonkosten van werkgevers. "Uitgangspunt is dat de reguliere arbeidsovereenkomst in stand blijft, zodat een werknemer in dienst blijft en het volledige loon wordt doorbetaald", zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

Voorwaarden

Het kabinet maakte vandaag de voorwaarden van de NOW bekend. In principe wordt 90% van de loonsom vergoed met een opslag van 30% voor loonkosten bij een omzetverlies van meer dan 20%. De vergoeding van de loonkosten is niet onbeperkt zoals in bij aankondiging twee weken geleden leek, maar gemaximeerd op tweemaal het maximum dagloon. Een WW-uitkering is normaal beperkt tot het maximum dagloon. De VCP zal monitoren of de regeling er daadwerkelijk voor zorgt dat werknemers hun salaris betaald krijgen.


bron VCP

Photo by Omid Armin onUnsplash


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: