Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

3 april 2020

VCP: corona-crisis toont noodzaak andere rekenrente

3 april 2020 - De Vakcentrale voor Professionals maakt zich grote zorgen over de pensioenen. Door de economische gevolgen van corona-uitbraak zijn de beurzen hard onderuit gegaan, waardoor pensioenfondsen minder kunnen uitkeren. Volgens de VCP is nu het moment om de lage rekenrente die pensioenfondsen moeten gebruiken los te laten. "Gepensioneerden en werknemers zijn de dupe. We moeten toe naar een realistische rente", zegt VCP-bestuurder Ruud Stegers.

Onbegrip
Volgens VCP-bestuurder Ruud Stegers raakt het kant noch wal om vast te houden aan een rentesysteem waarmee op basis van de rentestand van vandaag voorspellingen worden gedaan over te behalen rendementen voor de komende veertig jaar. Dat wordt nu eens te meer duidelijk. "Beleggingen kunnen stijgen of dalen, dat snapt iedereen. Maar dat pensioenfondsen langjarig met extreem lage rendementen moeten rekenen begrijpt niemand. De eerdere keus van de Minister Koolmees en de DNB om daaraan vast te houden, lijkt nu duur betaald te worden."

Tegenvallend pensioen
Pensioenfondsen moeten de rekenrente gebruiken om te bepalen hoeveel geld ze nodig hebben voor toekomstige pensioenuitkeringen. De afgelopen jaren was op de beurzen sprake van flinke koersstijgingen, maar door de strakke rekenregels en de lage rente die fondsen moeten gebruiken, zagen veel gepensioneerden daar weinig van terug.

Stapeling
Dat rendementen van jaar tot jaar flink kunnen verschillen is niet nieuw: rond de economische crisis van 2008 hebben we twee opeenvolgende jaren gehad met plussen en minnen tot 20%. "Dat de huidige minnen op de beurs nu stapelen met de gevolgen van voorschriften over de rente, maakt dat het zo extreem uitpakt", stelt VCP-bestuurder Stegers.

Realistische rente
Linksom of rechtsom zullen we over moeten stappen naar een realistische rente, welk pensioenstelsel we ook hebben, stelt de VCP. Bij een uitlegbare rente zullen de pensioendeelnemers begrip kunnen opbrengen voor de consequenties van die rente, verwacht de VCP. "Je kunt nooit voorspellen hoe de beurzen zich gedragen, dat hebben we de afgelopen jaren wel gezien. De mensen begrijpen heel goed dat je geen echte zekerheid kunt bieden. Maar dit rentesysteem is niet uit te leggen. Daarom zeggen wij tegen de minister: stop ermee en gebruik een stabiele, reële rendementsverwachting zodat je weet waar je aan toe bent."

-------------------

bron VCP

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: