Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

19 oktober 2017

Resultaten belevingsonderzoek brandweer bekend

Resultaten belevingsonderzoek brandweer bekend
Hoe ervaren de brandweermannen en -vrouwen in Nederland hun brandweerwerk en hoe tevreden zijn zij hierover? Hier is de afgelopen maanden onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn bekend. Op 18 oktober hebben alle veiligheidsregio's de resultaten van hun eigen regio ontvangen, de regionale belevingsbeelden, én de landelijke rapportage. Nu is de fase aangebroken om de resultaten van het onderzoek van context te voorzien.
Eén landelijke rapportage
De voorzitters van de Raad van Brandweercommandanten, de vakbonden en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers ontvingen op 18 oktober allemaal de landelijke rapportage van het belevingsonderzoek. Hen is gevraagd om vanuit de eigen rol het landelijk beeld te interpreteren en daar een reactie op te geven aan het Veiligheidsberaad.
Benieuwd naar het landelijk beeld van het onderzoek? Download het document hier.
25 regionale beelden
Iedere regio ontvangt het eigen regionale belevingsbeeld en de landelijke rapportage. De regio's wordt gevraagd om het eigen regionale beeld van context te voorzien in nauwe samenwerking met de eigen brandweermedewerkers. Het bestuur van de veiligheidsregio bepaalt zelf hoe zij dit doet.
Wat is onderzocht, waarom en hoe?
Omdat er een gezamenlijke behoefte is van de betrokken partijen aan eenduidige informatie over brandweerstatistiek en de beleving van brandweerpersoneel bij het brandweerwerk heeft het Veiligheidsberaad opdracht gegeven voor dit onderzoek. Zo is er valide informatie en daarmee een goede basis voor een gezamenlijk gesprek. Over trends en ontwikkelingen en over wat goed gaat en wat nog aandacht vraagt. Binnen het belevingsonderzoek zijn over de volgende thema's vragen gesteld: 1) betrokkenheid en beleving van het werk, 2) organisatievisie en brandveilig leven, 3) regelruimte, 4) vakbekwaamheid, oefenen en trainen, 5) vrijwilligersbeleid, 6) verhouding werkvloer en leiding, 7) organisatiecultuur, 8) ervaring uitruk op maat (flexibele voertuigbezetting), 9) opkomsttijden en 10) werkdruk en veilig en gezond werken.Via focusgroepen zijn de thema's samen met de brandweermensen nader ingevuld. Het onderzoek is uitgevoerd onder repressieve brandweermensen, zowel beroeps als vrijwilligers. De respons is 39%. Alle gegevens van het onderzoek - de bijna 9.000 deelnemers leverden samen zo'n 2,1 miljoen antwoorden - zijn geanonimiseerd en worden in de toekomst beheerd door het Instituut Fysieke Veiligheid.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: