Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

15 februari 2016

Pleidooi voorzitter KVMO Marc de Natris: Fonds voor ereschuld

Vandaag de dag staan de aandacht en (na)zorg voor veteranen hoog in het vaandel. De Nederlandse Veteranendag is een feestelijke dag waarop de veteranen in het zonnetje worden gezet. Er is niet alleen terecht meer aandacht maar ook meer begrip voor de problemen die veteranen kunnen ondervinden als gevolg van de missies die zij namens het Koninkrijk der Nederlanden hebben uitgevoerd. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd en in positieve zin veranderd op het gebied van zorg en nazorg voorafgaande, tijdens en na de missie.

Daarnaast zijn de kennis en behandeling van het posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor de kans op blijvende PTSS-schade beduidend is afgenomen. Desondanks valt PTSS in de toekomst niet uit te sluiten en zijn voor veel veteranen de toegenomen kennis en nieuwe behandelingsmethodes te laat gekomen.

PTSS wordt niet alleen geconstateerd bij onze veteranen. Ook bij politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel wordt regelmatig PTSS vastgesteld.

Het past niet dat de afzonderlijke ministeries voor deze kosten moeten opdraaien. De Natris vindt dan ook dat er een Nationaal Fonds Ereschuld moet worden opgericht.

Hij roept de politiek op om snel een nationaal ereschuld fonds in te stellen zodat het budget van de afzonderlijke ministeries gebruikt kan worden waarvoor het is bedoeld: dat de professionals goed opgeleid met voldoende en juiste middelen hun 'in the line of duty' werkzaamheden voor de samenleving zo veilig als mogelijk kunnen verrichten.

Lees het hele artikel op de website van de KVMO - klik hier.

foto bron: Ministerie van Defensie


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: