Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

8 november 2016

Initiatief wetsvoorstel Normalisering rechtspositie ambtenaren door Eerste Kamer aangenomen

Vandaag is het initiatief wetsvoorstel Normalisering rechtspositie ambtenaren in de Eerste kamer aangenomen. Voor waren: VVD, CDA, 50plus, D66 en PVV.

De wet heeft als oogmerk alle ambtenaren met uitzondering van de kabinetssectoren Rechterlijke Macht, Politie en Defensie, onder de regels van het Burgerlijk Wetboek te brengen. Streefdatum is 1/1/2020.

Omdat het een initiatiefwet is (CDA en D66) moet een bewindspersoon i.c. Plasterk het wetsvoorstel overnemen; het zgn. "contraseign" geven.

Alvorens hiertoe over te gaan hebben de centrales van overheidspersoneel, waaronder de CMHF, in kort geding gevorderd dat Plasterk met hen in overleg treedt over de wet. Zij claimen het overeenstemmingsrecht op basis van het ROP-reglement (ROP staat voor Raad voor Overheidspersoneelsbeleid). Het kort geding diende vorige week donderdag, uitspraak wordt verwacht op 17 november a.s..

Indien de rechter de vordering toewijst kan dit natuurlijk de stemming in de EK niet terugdraaien maar wel het overnemen van de wet en de uitvoering beïnvloeden. In het uiterste geval kan besloten worden het contraseign te onthouden. Dit is echter in de parlementaire geschiedenis maar een paar keer voorgekomen. Het later overnemen dan de reguliere 3 maanden komt vaker voor, hetgeen het denkbaar maakt dat het volgende kabinet aan zet komt.

Illustratie photo credit: PNASH check via photopin(license)


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: