Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

2 januari 2017

FLO-overgangsrecht brandweerpersoneel: grote stappen gezet richting uitwerking principeakkoord

Vorige week is onderstaand bericht naar buiten gebracht door de bonden en de Brandweerkamer. Wij begrijpen dat het een teleurstelling is voor iedereen dat we in december nog geen duidelijkheid kunnen geven over de uitwerking van de hoofdlijnen van het principeakkoord. De onderhandelaars hebben alles op alles gezet om de uitwerking zo spoedig mogelijk gereed te hebben, maar de zaak is dermate complex en omvattend, dat dit niet meer lukt in 2016.

Een kleine toelichting op de situatie. Het was een taak van de technische commissie om de uitwerking van de hoofdlijnen ter hand te nemen. Een belangrijk deel van het werk was om alle mogelijke overgangssituaties in beeld te brengen, zodat de overgang van oud naar nieuw goed en eerlijk zou verlopen. Een inventarisatie leverde uiteindelijk 32 verschillende uitgangssituaties op. Zelfs daarmee zijn nog niet alle situaties in beeld, maar wel de meest voorkomende. De veelheid komt niet door de nieuwe regeling, maar juist door de complexiteit van de huidige regeling. Al deze 32 situaties zijn stuk voor stuk besproken en van een voorstel voorzien. En op enkele situaties na, zijn we hier helemaal uit. Als ook de laatste situaties van een voorstel zijn voorzien, kan het ingebracht worden in een bestuurlijk overleg.

Naast deze overgangssituatie moest ook de technische uitwerking van de regeling worden opgepakt. Met name het punt van een nieuwe spaarregeling als vervanger van de levensloopregeling vroeg om verdere uitwerking. We zijn op zoek naar de beste mogelijkheid voor werknemer en werkgever om een toekomstbestendige spaarregeling te kunnen aanbieden. Omdat we niet weer een onuitvoerbare regeling willen, of een regeling die in praktijk anders uitwerkt dat gedacht, hebben we besloten advies in te winnen van partijen die gespecialiseerd zijn op dit gebied. En natuurlijk hoort hier ook de check van de belastingdienst bij. Dit adviestraject kan niet in december afgerond worden en de besluitvorming heeft dus nog enkele maanden nodig. Beide partijen vinden dat zorgvuldigheid voor alles gaat. En dus hebben we afgesproken nog enkele maanden extra te nemen voor dit traject. We hebben afgesproken in de tweede helft van februari het rapport op te willen leveren, zodat we in maart tot bestuurlijke besluitvorming kunnen komen. De samenwerking is overigens wel constructief en we vinden dat ook door werkgeverskant alles gedaan wordt om een en ander zo snel mogelijk uit te werken.

Ondertussen hebben we door APG een berekening laten maken van het effect van het twee jaar langer opbouwen van pensioen (en twee jaar later van pensioen opnemen). In de bijlage (klik hier) vinden jullie de uitkomst van de berekeningen. Het blijkt dat de extra opbouw ruim genoeg is om het AOW-gat te compenseren van 65 tot 67 en daarnaast nog extra over te hebben voor extra pensioenuitkering.


Nadat op 29 oktober 2016 een principeakkoord op hoofdlijnen is bereikt over herziening van het FLO-overgangsrecht, is in een technische commissie hard gewerkt aan uitwerking van de hoofdlijnen. Hierin zijn inmiddels grote vorderingen gemaakt, maar het werk is nog niet 100% klaar. Omdat we allemaal in grote zorgvuldigheid de zaken willen afmaken, hebben we nog enkele maanden nodig. De technische commissie wil in de tweede helft van februari 2017 een rapport opleveren, zodat in maart het bestuurlijk overleg tussen Brandweerkamer en bonden zich hierover kan buigen en mogelijk tot een eindoordeel kan komen. Als er bestuurlijke overeenstemming is bereikt over de uitwerking, kan het eindresultaat, een uitgewerkt akkoord, aan de wederzijdse achterbannen worden voorgelegd.

Dit betekent ook dat het ingangsmoment van de nieuwe regeling nog op zich laat wachten. Bonden en Brandweerkamer beseffen dat tussen nu en de nog te bepalen ingangsdatum medewerkers in onzekerheid zitten wat een en ander voor hen betekent. Zeker de groep die op het punt staat uit actieve dienst te gaan, of die nog een keuze hebben om dit moment op te schuiven. Daarom willen we het volgende voor deze groepen communiceren. De intentie van partijen is om alle medewerkers die op 29 oktober 2016, de datum van het principeakkoord, nog in actieve dienst waren, in te laten stromen in de nieuwe regeling (met de 75% netto uitkering) op een nader te bepalen ingangsdatum.

Mensen die tussen dit bericht en de ingangsdatum nieuwe regeling nog kunnen kiezen hun keuzemoment op te schuiven (en dus door te werken) raden wij aan om het keuzemoment nog een jaar op te schuiven en door te werken. Dit stelt de werknemer in staat om een maximaal pensioen op te bouwen. De Brandweerkamer zal de werkgevers vragen om een dergelijk verzoek van de werknemer om langer door te werken in te willigen.

Lees hier het vorige bericht.

photo credit: Hoguhugo Oefening ongeval gevaarlijke stoffen OGS-peleton IJsselland via photopin(license)


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: