Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

15 april 2019

Cao-overleg tussen vakbonden en gemeenten geklapt

De bonden gaan niet akkoord met het loonbod van de gemeentelijke werkgevers van 4,9 procent voor twee jaar en hebben de onderhandelingen afgebroken.

Na lang onderhandelen is het overleg voor een nieuwe cao voor ruim 160.000 gemeenteambtenaren vastgelopen. In een laatste poging, die liep tot middernacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 april, hebben de vakbonden CMHF, FNV Overheid en CNV Overheid geprobeerd een akkoord te bereiken met de werkgeversdelegatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De respectloze houding van de VNG heeft het overleg de kop gekost. Een fatsoenlijke loonsverhoging met koopkracht verbetering zat er niet in. In een tijd waarin het economisch goed gaat met Nederland moet iedereen kunnen profiteren en erop vooruitgaan in plaats van in te leveren. De werkgeversdelegatie wilde ook niet praten over een goede regeling voor werknemers om gezond aan het werk te kunnen blijven, maar juist dat werknemers zouden inleveren op hun huidige verlofuren!

VNG weigert te investeren

De VNG legde eerst een pakket op tafel met een mager loonbod en een voorstel voor verlofharmonisering, maar wel zonder een vitaliteitsbeleid. Dit voorstel zou leiden tot afschaffing van de leeftijdsdagen, zonder dat er voor oudere medewerkers iets anders voor in de plaats kwam. Bovendien wilde VNG slechts een kort overgangsrecht afspreken in tegenstelling tot het advies van de werkgroep, die daar op verzoek van beide partijen een advies over heeft gegeven. Een voorstel van de bonden voor een vitaliteitspakket voor zowel jong en oud was onbespreekbaar voor de VNG. Voor bonden een onbegrijpelijk standpunt: "VNG blijkt hiermee zich blind te staren op de kosten op korte termijn en weigert te investeren in de toekomst van zijn eigen ambtenaren".

Vervolgens kwam er een pakket zonder verlofharmonisering en zonder vitaliteitsbeleid op tafel. Dit zogenaamde loonpakket bevatte uiteindelijk een bod van 4,9% loonstijging over twee jaar (is nog geen 2,5% per jaar). Dit loonbod staat ver af van wat de bonden eisen en betekent in de praktijk koopkracht verlies. Momenteel is al 3% nodig om de lastenverzwaring op te vangen, laat staan dat je zou kunnen spreken van een koopkracht verbetering.

Verder waren de bonden bereid de VNG tegemoet te komen op hun voorstel van de transitievergoeding, maar omgekeerd was voor de VNG een fatsoenlijke werkgeversbijdrage onbespreekbaar.

Terug naar de achterban

Na zes rondes onderhandelen was door de houding van de VNG een oplossing verder weg dan ooit. Het laatste voorstel van de VNG, dus met koopkrachtverlies én geen enkele bereidheid om te investeren in vitaliteitsbeleid voor jong en oud, vonden bonden zo respectloos en onbegrijpelijk dat ze besloten dat verder onderhandelen geen zin had. Ze gaan nu eerst in gesprek met de achterban. Over wanneer en hoe zullen jullie snel worden geïnformeerd.

Gezina ten Hove en Ada van der Linden,

CMHF-onderhandelaars cao Gemeenten

________________


Photo by Kelly Sikkema on Unsplash 12 april 2019Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: