Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

1 juli 2019

CAO Gemeenten – met veel trekken en duwen eindelijk een nieuwe cao - ledenraadpleging van start - stemmen kan tot 10 september

Cao-akkoord voor gemeenteambtenaren: 6,25 procent loon erbij.

Vrijdagavond 28 juni hebben de vakbonden CMHF, FNV en CNV een principeakkoord gesloten met de VNG over de nieuwe cao Gemeenten. In twee jaar tijd stijgen de lonen met 6,25%. De lonen gaan in vier stappen omhoog: per 1 oktober 2019 met 3,25%, 1% per 1 januari 2020, 1% per 1 juli 2020 en 1% per 1 oktober.

Daarnaast krijgt iedereen die op 28 juni 2019 in dienst was, een eenmalige uitkering van €750 bruto. Dat is ter compensatie voor de cao-loze periode vanaf 1 januari 2019. De cao heeft een looptijd van 1 januari 2019 tot 1 januari 2021.

De VNG heeft eindelijk geluisterd naar de wensen van de medewerkers. Er was een aantal acties nodig en maandenlange moeizame onderhandelingen, maar nu ligt er een cao-tekst die er prima uitziet. Met voldoende extra loon om een goede koopkracht te houden. Ook stevige afspraken voor een nog verder uit te werken vitaliteitsregeling. Het was een lange strijd, maar door de acties in april en mei is er toch een beter loonbod gekomen dan lang mogelijk scheen.

Ziektekosten

Een lang gekoesterde wens van de bonden gaat in vervulling: de tegemoetkoming van de ziektekosten geldt voortaan voor alle medewerkers en niet meer alleen voor mensen met een bepaalde ziektekostenverzekering. Dit kan bijna €300 per jaar uitmaken.

Vitaliteitsbeleid

Ook is de VNG akkoord gegaan met de eis dat er voor alle gemeenten een vitaliteitsbeleid in de cao moet komen, zodat medewerkers gezond aan het werk kunnen blijven. Voor de uitwerking van het vitaliteitsbeleid, willen de partijen gebruik maken van de mogelijkheden die het pensioenakkoord biedt. Hoger loonbod door acties

De gemaakte cao-afspraken worden nog voorgelegd aan de vakbondsleden. Na hun akkoord wordt de cao van kracht.


_____________________________________________

Inmiddels is de Ledenraadpleging van start gegaan.

Nu is het woord aan u!

Wij leggen het principeakkoord met een positief advies aan u voor.

De leden van de CMHF die werkzaam zijn bij een gemeente hebben hierover een mail ontvangen.

Heeft u als gemeente-ambtenaar geen mail ontvangen? Dan kan het zijn dat wij niet over uw mailgegevens beschikken.

U kunt u stem tot uiterlijk 10 september 10.00 uur doorgeven.

Stuurt u een mail naar dit mailadres met als onderwerp: 'Ledenraadpleging Principeakkoord cao Gemeenten' en de melding Goedgekeurd of Afgekeurd.

Heeft u vragen? We horen het graag van u.

__________________________________________________


Kijk ook op de website van de VNG


Photo by Helloquence on Unsplash


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: