Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

30 juni 2017

A&O-fonds Provincies publiceert digitale Personeelsmonitor 2016 ‘Target garantiebanen ruimschoots gehaald’

'De doelstelling van 88 garantiebanen bij de provincies in 2016 is ruimschoots gehaald. De meldingsfrequentie ziekteverzuim is gedaald van 1,5 naar 1,1 procent. Het totale ziekteverzuimpercentage bij de provincies is toegenomen van 4,0 naar 4,4 procent. En de instroom van provinciemedewerkers is veranderd: het aandeel van medewerkers onder de 35 jaar is hierin gestegen.' Dit en meer is te lezen in de Personeelsmonitor Provincies 2016 die vanaf vandaag gepubliceerd is via het Dashboard Personeelsmonitor Provincies.

De Personeelsmonitor wordt jaarlijks uitgevoerd voor de sector Provincies door het A&O-fonds Provincies i.s.m. onderzoeksbureau Panteia. Het bevat gegevens over de werkgelegenheid, personeelsopbouw, beloningen, ziekteverzuim, werktijden en opleiding en ontwikkeling. De monitor wordt gemaakt voor de provincies om onderling te kunnen benchmarken en levert gegevens op die o.a. als input dienen voor arbeidsmarkt- en HRM-beleid en de cao.

Garantiebanen

Voor het tweede jaar op rij is de target voor garantiebanen weer ruim gehaald. In 2024 moet de sector Provincies volgens het Sociaal Akkoord 340 extra banen gecreëerd hebben voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2016 zijn 109 garantiebanen gerealiseerd, waarmee de provincies de doelstelling van 88 garantiebanen in 2016 ruimschoots hebben gehaald. Dat is bijna 24% boven de doelstelling.

Instroom jongeren

Ten opzichte van 2015 is de werkgelegenheid bij provincies gedaald. En ook de instroom is afgenomen van gemiddeld 7,9 procent in 2015, naar 4,7 procent in 2016. In vergelijking met 2015 kent de instroom de nodige veranderingen. Deze bestaat vooral uit jongeren. De gemiddelde leeftijd van de instroom daalde van 43 naar 37 jaar. Het aandeel instromers onder de 35 jaar is ook gestegen ten opzichte van 2015: van 27 naar 50 procent.

Meldingsfrequentie

In 2016 is de meldingsfrequentie voor verzuim ruim gedaald van 1,5 naar 1,1 procent. Deze daling is een gunstig signaal in het licht van het nu nog toegenomen langdurig verzuim, omdat een hoge meldingsfrequentie een voorbode is voor langdurig verzuim. Het totale ziekteverzuimpercentage is toegenomen van 4,0 naar 4,4 procent.

Online tool

Voor de publicatie van de cijfers wordt weer gebruikt gemaakt van de online tool het Dashboard Personeelsmonitor Provincies die in 2016 gelanceerd is. De tool bevat een publiek deel en een deel dat alleen voor de provincies toegankelijk is. Het geeft de provincies op eenvoudige wijze toegang tot belangrijke HR-data. Bovendien vergemakkelijkt het instrument het maken van vergelijkingen tussen de eigen provincie en andere provincies of de totale sector.

De volledige digitale Personeelsmonitor 2016 is te vinden op het Dashboard Personeelsmonitor Provincies. Heeft u vragen naar aanleiding van de monitor dan kunt u mailen naar info@aenoprovincies.nlNieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: