Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

24 september 2018

​Strenge pensioenregels streven hun doel voorbij

"Het is goed dat pensioenfondsen zich aan strenge regels moeten houden. Maar wij geloven dat die regels inmiddels zó streng geworden zijn, dat de pensioenen eronder lijden in plaats van dat ze beschermd worden." Aldus de directeuren van de vijf grote bedrijfstakpensioenfondsen (ABP, PFZW, PME, PMT en pensioenfonds Bouw) in een opinieartikel in de krant. Ook de CMHF roept al langer dat de regels te streng zijn en het doel voorbijschieten. Aankomende donderdag 27 september, tijdens het overleg van het verantwoordingsorgaan met het bestuur van ABP, stelt de CMHF/AC/FOG-ABP/NBP-fractie daarom vragen aan het bestuur vanuit de steeds dringendere roep vanuit de samenleving om uitleg over de gemiste indexaties.

De gemiste indexatie van 2011 tot en met 2017 is inmiddels 13,46%! Op één van de vragen die wij vooraf al hadden ingediend is inmiddels antwoord gekomen. We wilden namelijk weten waarom het bestuur zich niet uit in media. Via directeur Nicole Beuken heeft het bestuur van ABP die handschoen al opgenomen:

"Pensioenfondsen moeten voorzichtigheid op voorzichtigheid stapelen. Bij elkaar opgeteld, schiet die voorzichtigheid nu door. We moeten hogere buffers aanhouden voor slechte tijden, we moeten rekenen alsof we de komende tientallen jaren nauwelijks beleggingsrendement maken én we moeten extra reserves aanleggen voordat we de pensioenen kunnen laten meegroeien met de elk jaar duurdere boodschappenkar. Wij willen pensioen uitkeren. Uw pensioen werd door de crisis minder zeker. Strengere regels moesten dat veranderen. Het effect: uw pensioen is nu zeker minder. Dat kan niet de bedoeling zijn."

De VO-fractie maakt zich zorgen en is benieuwd naar de mening van het bestuur over de rekenregels die het bestuur moet hanteren van de wetgever en de toezichthouder DNB.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: