Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

22 november 2016

​Medewerkers umc’s tekenen massaal petitie: Geen eenmalige fooi maar structurele loonsverhoging

Op 28 september jongstleden hebben de umc's alle medewerkers een brief gestuurd met de mededeling dat er een extra eenmalige loonuitkering wordt uitgekeerd in december van dit jaar. De boodschap wordt gebracht alsof het een extraatje is. Niets is minder waar.

Wat ging vooraf?

In juli 2015 werd tussen de centrales van overheidspersoneel en de overheidswerkgevers een loonruimteovereenkomst gesloten. Daarin is onder andere afgesproken de salarissen structureel met 1,4% te verhogen als compensatie voor de aanpassing van de ABP-regeling en de daaruit voortvloeiende verlaging van het werkgeversdeel in de premie voor de pensioenopbouw. Deze structurele loonsverhoging hadden medewerkers per 1 januari van dit jaar moeten ontvangen. Dat is niet gebeurd. De eenmalige uitkering die de werkgever nu aanbiedt is een fractie van wat ze op grond van de loonruimteovereenkomst zouden moeten uitkeren en daarmee wat de centrales betreft te weinig.

In de zomer hebben de centrales een kort geding tegen de NFU aangespannen om nakoming van de loonruimteovereenkomst te eisen. Onze eis is afgewezen omdat er volgens de rechter nader feitenonderzoek nodig is waarvoor een kort geding niet de aangewezen route zou zijn.

We hebben herhaaldelijk geprobeerd om in goed overleg tot een goede doorvertaling van de loonruimteovereenkomst te komen. De NFU heeft helaas geen enkel signaal afgegeven dat zij serieus bereid is de loonruimteovereenkomst na te komen.

Onacceptabel

Wij vinden deze gang van zaken onacceptabel. Wat zijn afspraken waard wanneer ze eenzijdig terzijde kunnen worden gelegd? Om de werkgevers duidelijk te maken dat dit niet door de beugel kan zijn de centrales een petitie gestart. Deze is afgelopen weken ruim15.000 keer getekend. Ze geven hiermee een heel duidelijk signaal naar de werkgevers. En dat overtuigt ons om het er niet bij te laten zitten. .

Bodemprocedure

Daarom hebben wij onze advocaat de opdracht gegeven een bodemprocedure op te starten. Ook hebben we besloten om, zolang de rechtsgang loopt, geen LOAZ-overleg te voeren met de NFU. Mogelijk betekent dit dat wij de werkgevers pas weer zien bij de nieuwe cao-onderhandelingen, namelijk als de rechtsgang lang duurt. De Cao UMC loopt nog tot 1 januari 2018.

Bericht namens FNV Zorg en Welzijn, AC/FBZ, CMHF en CNV Zorg en Welzijn


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: