Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

14 mei 2018

​Bonden willen disciplinair onderzoek naar plichtsverzuim brandweercommandant Amsterdam Amstelland

Vandaag hebben vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid, de Sector LO van de CMHF *) en BVB een brief gestuurd aan het bestuur van de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland (VRAA). Ze roepen het bestuur op tot een onafhankelijk onderzoek naar het plichtsverzuim van de brandweercommandant van de VRAA, Leen Schaap, vanwege zijn recente uitlatingen in de media over de Amsterdamse brandweer (lees hier de brief).

In het programma 'De Nieuws BV' op NPO-radio 1 op maandag 30 april jl. betitelde de brandweercommandant de medezeggenschap binnen de Amsterdamse brandweer als "de maffia van de medezeggenschap". Voorts stelde hij dat de brandweer het overgrote deel van haar tijd niet met haar vak bezig is en slechts 8 van de 24 uur werkt. Daarnaast heeft de 24 uursdienst volgens Schaap de kenmerken van een motorbende.

Onrust opgelaaid

De uitspraken van Schaap leiden tot heel veel reacties van vakbondsleden in het Amsterdamse brandweerkorps. Schaap's kwalificaties worden als beledigend en kwetsend ervaren en hij stelt daarmee de hele Amsterdamse brandweer in een kwaad daglicht. Een artikel in het Parool op 5 mei heeft de onrust binnen het korps alleen maar doen oplaaien.

Plichtsverzuim

De bonden vinden dat een man van Schaap's statuur, zijnde de hoogst leidinggevende en het gezicht van de Amsterdamse brandweer, zich met deze uitlatingen niet als een goed ambtenaar heeft gedragen en zelfs onderdelen van zijn ambtseed heeft geschonden. Tot op heden hebben de medewerkers van Amsterdamse korps zich niet laten provoceren tot een tegenreactie. 'Maar Schaap heeft wel in extreme mate bevestigd dat er een diepe kloof is tussen de manschappen en de VRAA-leiding. Als een gewone brandweerman dit soort publiekelijke uitlatingen had gedaan, was hij waarschijnlijk allang geschorst voor een disciplinair onderzoek. We vinden daarom dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het hieruit voortvloeiende plichtsverzuim van de brandweercommandant', aldus de bonden. Het bestuur heeft tot donderdag 24 mei de tijd om te reageren.

*) Sector LO = de Sector Lagere Overheden waaronder het Brandweerpersoneel valt


Photo by Marcus Löfvenberg on Unsplash


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: