Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

1 juli 2016

We moeten met elkaar in gesprek

Gisteren was ik op een boekpresentatie georganiseerd door o.a. de Stichting Beroepseer, waar we een samenwerkingsrelatie mee hebben, ter lancering van een essay getiteld Ambtelijk vakmanschap en moreel gezag. Allemaal intelligente mensen, waaronder Bas Heijne, die allemaal behartigingswaardige dingen zegden over het onderwerp ambtenaar en hoe hij zijn werk kan/moet doen. Toch bekruipt me na afloop van een dergelijke bijeenkomst altijd het gevoel voor wie het doen.

Ik zal hier ter plekke zelfs opbiechten dat toen ik rijksambtenaar was, ik werkelijk geen idee had dat er zoiets bestond als een arbeidsvoorwaarden overleg op centraal niveau, laat staan departementaal. Eén keer werd een collega gedetacheerd bij het Ambtenarencentrum en toen heb ik niet durven vragen wat dat in vredesnaam voor instituut was. (Inmiddels weet ik het hoor; het zijn de - zeer goede! -buren). Wat ik wil zeggen is simpelweg dat de meeste ambtenaren domweg niet weten wat we allemaal doen. Taakje voor de bonden; zeker voor de kleinere.

Bij de boekpresentatie bekroop me echter nog een bijkomend ongemakkelijk gevoel. We hadden het over te verankeren waarden, rechtsstatelijkheid, moreel kompas, etc.. Ondanks het feit dat een ieder wel weet waar dat ongeveer over gaat, had dit alles wel een hoog academisch gehalte. Ik werk weliswaar bij de CMHF - jawel, middelbaar en hoger opgeleide lieden - maar ook in mijn achterban zit men niet altijd te wachten op dit type discussies. Al was het maar omdat men het domweg te druk heeft.

Gelukkig eindigde de bijeenkomst met de conclusie dat we met elkaar in gesprek moeten. Waar heb ik dat meer gehoord …… Ik ben het er desalniettemin roerend mee eens. Maar zoals we destijds in het ROP-advies over Beroepscodes al constateerden wel graag wat tijd dus geld om het gesprek te faciliteren!

mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL
telefoon 0704191917 mobiel 0610910234


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief