Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

12 mei 2016

Over draagvlak cao en betrokkenheid

Op de site van HS Arbeidsvoorwaarden verscheen een stuk van Wilco Brinkman over het draagvlak voor de cao en de betrokkenheid van niet-georganiseerden hierbij (klik hier). Nu blijkt al jarenlang dat de niet-georganiseerden zich prima kunnen vinden in de resultaten van de cao-onderhandelingen. En als dat niet het geval is dan is het onderhandelingsresultaat al door de georganiseerden afgewezen. De SER heeft zich ook uitgesproken over meer betrokkenheid van niet-georganiseerden bij het cao-traject. In de discussie mis ik telkens een aspect. Wie zorgt er voor het salaris van de cao-onderhandelaar. Door de niet-georganiseerden een rol te geven in dit proces, slinkt de animo om lid te worden/blijven van een vakbond.

Uiteindelijk is dan iedereen betrokken bij het proces, maar er zijn geen onderhandelingen meer omdat er geen onderhandelaars zijn. Er zijn onvoldoende middelen om hun salaris te betalen. Is dat wat men hiermee willen bereiken?

Tot slot verwacht niet te veel van de betrokkenheid van niet-georganiseerden. De wil om een bijdrage te leveren aan het vakbondswerk van de leden neemt, helaas, steeds verder af. Dit is een maatschappelijke trend. De politiek die graag hamert op de betrokkenheid van niet-georganiseerden doet het op dat punt nog slechter dan vakbonden.

Er gaat hiermee veel goeds verloren, maar een oplossing op korte termijn zie ik helaas ook niet.

Otto Hoole

onderhandelaar Nutssector, pensioenen
telefoon via secretariaat 0704191944 mobiel 0610920478
stuur een mail


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: