Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

5 juli 2017

Ondanks stroef onderhandelen en bijna 'handjeklap': Principeakkoord nieuwe CAO gemeenteambtenaren

Vorig jaar zijn werkgroepen uitgebreid aan de slag gegaan met co-creatie resulterend in het rapport 'Samen naar een nieuwe cao'. Dat zijn interessante en leerzame sessies geweest over de thema's 'Flexibiliteit en Zekerheid', 'Leeftijdsbewust Personeelsbeleid' en 'Verlof'. Op 15 januari zijn de onderhandelingsdelegaties dan ook hoopvol gestemd van start gegaan. Maar het viel allemaal nog niet mee:

Maandenlange stroef en bijna als handjeklap onderhandelen over tiende van procenten, leidden tot volgens diverse media-uitlatingen een loonsverhoging van 3,25%. Menigeen krijgt dan eurotekens in de ogen, maar in werkelijkheid ligt het gecompliceerder (klik hier voor het principeakkoord).

Voor een deel heeft het co-creatieproces wel degelijk zijn vruchten afgeworpen. Daarom konden we het snel eens worden over het vast in dienst nemen van mensen die structureel werk verrichten; dus kappen met die jarenlange inhuurconstructies. Maar we hadden er nog wel een hele kluif aan om voor noodzakelijke 'payrollconstructies' een toeslag af te spreken. Het was een harde eis van bonden om aan concurrentie op arbeidsvoorwaarden een eind te maken. Ook daar hebben we hard voor moeten vechten ondanks de co-creatie.

Ook de harmonisatie van lokale verlofregelingen bleek een hobbel: komend jaar gaat een paritaire werkgroep aan de slag om een sectorale norm uit te werken. Pas dan zal hun voorstel in juli 2018 in het B-LOGA zal worden besproken.

Co-creatie blijkt een leerproces van vallen en opstaan. Dat kun je niet in een keer goed. Maar met goede wil van beide kanten is het toch mogelijk om tot goede afspraken te komen. En al doende leert men: volgende ronde gaan we het nog beter volgens de nieuwe principes doen.

Samen naar de toekomst.

Gezina ten Hove,

onderhandelaar Sector Rijk, Gemeenten, CAOP, NS en CBR
telefoon via secretariaat 0703499 664 - mobiel 0610910232
stuur een mail


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: