Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

9 oktober 2020

Niet gehinderd door enige (cao) kennis

Op de site van de CMHF valt te lezen dat "op 3 september jl. de leden akkoord zijn gegaan met het cao-resultaat (Sector Rijk) zoals dat voor de zomervakantie was bereikt. Tijdens de vergadering werden er wel vragen gesteld over de situatie van het thuiswerken. Algeheel gevoelen was dat die situatie onvoldoende - financieel - geregeld was".


Niet alleen bij de CMHF werden er vraagtekens geplaatst bij de thuiswerkregeling ook wel bonus genoemd. Een oppositieleider gaf aan dat hij het onbegrijpelijk vindt dat (rijks)ambtenaren wél meer geld krijgen, terwijl zorgmedewerkers die in de frontlinie stonden voorlopig met lege handen staan.

Op de Telegraafwebsite werd er over het algemeen ook negatief gesproken over de 'bonus' voor de rijksambtenaren. Dit omdat zij net als de oppositieleider een relatie leggen naar onze zorghelden die nog steeds wachten op hun bonus.


Oók ik werd in de privésfeer aangesproken dat het schandalig was dat de rijksambtenaren een 'bonus' krijgen. Ik moest daar eerlijk gezegd om lachen en kon het 'schandalige' gemakkelijk weerleggen. Uit de reacties blijkt dat maar weinig mensen weten hoe het overheidscao-proces verloopt. Ieder jaar krijgt een sector, dus ook de Sector Rijk vanuit het kabinet 'een zak met geld' als cao-ruimte toebedeeld (referentieruimte). Als de referentieruimte door het kabinet bekend is gestel, dan gaan de vakbonden en de overheidswerkgever het onderhandelingsproces in om te bezien waaraan zij dit geld willen gaan besteden. Naast de referentieruimte kan er ook geld uit de eigen middelen worden herschikt om een bepaald doel te verwezenlijken. Als de werkgever overeenstemming met een meerderheid of alle vakbonden bereikt en de leden stemmen hiermee in, dan is er sprake van een cao.

Het is dan ook opvallend dat vanuit de Tweede Kamer wordt geroepen dat het kabinet 'gek is geworden' omdat Sector Rijk medewerkers per 1 juli jl. een loonsverhoging en een eenmalige uitkering krijgen want dit is natuurlijk niet alleen van toepassing op de sector Rijk. Ook onze zorghelden krijgen via hun cao de (referentie) loonruimte en hebben dus cao's over dezelfde periode afgesproken. De cao moet dan ook los worden gezien van de wens van veel Kamerleden dat onze zorghelden een extraatje verdienen.


Uit het bovenstaande blijk dat de afspraak dat Sector Rijk medewerkers een thuiswerkvergoeding van € 363 per jaar ontvangen veel vuur trekt. Hoe bestaat het: mensen die veilig thuis werken krijgen een vergoeding. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Veilig thuiszitten om de verspreiding van corona tegen te gaan en nog geld toekrijgen ook. De vraag is of dit laatste van toepassing is.


Voor de werkgever geldt dat mensen die thuiswerken voor hen veel geld besparen (energie, water enz.) Daarnaast maken veel mensen geen dienstreizen meer. Wat u er ook van vindt: veel mensen realiseren zich niet dat de 'thuiswerkbonus' een koopje is voor de werkgever. De medewerker is namelijk veel meer gebaat bij een loonsverhoging. Een loonsverhoging telt namelijk mee voor de pensioenopbouw, eindejaaruitkering en vakantiegeld. De werkgever heeft dit dus slim uitonderhandeld. In tegenstelling tot veel mensen die niet worden gehinderd door enige cao-kennis hebben zij deze kennis wel en hebben hier binnen de referentieruimte slim gebruik van gemaakt.

Marc de Natris,

interim-voorzitter CMHF


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: