Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

21 april 2017

Een nieuwe lente - een nieuw geluid ....

Du moment dat de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren in het Staatsblad is gepubliceerd, ondertekend door minister en staatshoofd, zijn wij als CMHF stante pede ingetrokken bij de SER. Daar ligt vanaf nu onze toekomst!

Een dergelijk statement zou getuigen van daadkracht en visie. Natuurlijk beschikken we daarover maar zoals altijd is de werkelijke gang van zaken wat genuanceerder. Een inkijkje.

Aan de ene kant spraken we al geruime tijd over inwoning bij onze vakcentrale VCP gelet op synergie-effecten nu en in de toekomst. Dit gesprek vond al plaats voordat we konden bevroeden dat de WNRA ooit kracht van wet zou krijgen. Lange tijd gingen er immers op basis van gezond verstand van uit dat de Eerste Kamer de wet zou afstemmen; welk probleem werd immers opgelost?

Aan de andere kant konden we ons geen betere huisgenoten voorstellen dan de collega's van het Ambtenarencentrum. We zijn allebei een centrale van verenigingen met vergelijkbare benaderingswijzen van de thema's waar we mee te maken hebben. Op de een of andere manier krijg je dan ook mensen die op elkaar lijken, zowel qua leden als bestuurders. Kortom, een band voor het leven.

Maar hoe lang duurt dit leven nog van centrales van overheidspersoneel? Alleen de naam al doet gedateerd aan en de normalisering moet nog zijn beslag krijgen. Bij de FNV en CNV mijden ze hun officiële benamingen allang als de pest (ACOP en CCOOP; de laatste doet denken aan een voormalige heilstaat. By the way zoek voor de gein eens de andere afkorting VCP op ….).

Het aantal ambtenaren met een eenzijdige rechtspositie zal sterk afnemen; de rest gaat volledig vallen onder de werkingssfeer van het Burgerlijk Wetboek en aanverwante wetgeving (CAO, AVV). Ik ben benieuwd of dit nog onvermoede bewegingen in organisatievormen op zal opleveren.

Een nieuwe lente een nieuw geluid. Binnen de sector Rijk gaan enkele verenigingen in ieder geval hun krachten bundelen en zich nog sterker richten op de professie. Zo mist nog een rijksbrede vereniging voor beleidsmedewerkers. Ook dit is een vak of je nu de ambtelijke rechtspositie hebt of niet. Ik denk dat de uitoefening alleen maar interessanter maar eveneens complexer wordt (vaak gaat dit samen).

Kortom, allemaal nieuwe ontwikkelingen die inspiratie geven. Laten we de kansen pakken!


mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL
telefoon 0703496667 - mobiel 0610910234


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: