Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

24 april 2018

De wereld gaat aan vlijt ten onder

Deze week was ik te gast op het jaarlijkse Rendez Vous van ABP dat dit keer in het teken stond van, in mijn woorden, goed werkgeverschap. Minister Koolmees was er ook dus ik bevond mij in goed gezelschap. Hij deed het niet slecht; ik geloof oprecht in de goede bedoelingen van deze bewindspersoon. De wereld gaat aan vlijt ten onder schreef Dendermonde al in 1954 en dat motto geldt volgens mij vaak nog steeds. Ik zal het uitleggen.

In balans

Koolmees had het vooral over zijn wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans en nauwelijks over het verwachte SER-advies over de toekomst van het pensioenstelsel. Als ik zijn voorstellen lees die het sociaal akkoord uit 2013 corrigeren, krijg ik heimwee naar de tijd vóór de hele Wet Werk en Zekerheid (WWZ). Waar zijn we aan begonnen met z'n allen …. Niet alleen schrijver dezes denkt dit maar volgens mij menigeen die zich wat langere tijd beweegt in het sociaal domein. Ik begrijp dat Koolmees weer op zoek is naar een nieuwe balans, maar de verhoudingen in de polder zijn duidelijk verstoord. Je kan toch niet van de vakbeweging verlangen dat ze eerst een akkoord sluiten waarvoor er zaken werden ingeleverd, om na een paar jaar doodleuk te besluiten dat je een aantal afspraken gaat terugdraaien. Ondanks, zeg ik op persoonlijke titel, de redelijkheid van sommige voorstellen. Zullen we dan echter direct de zaak maar weer helemaal terugdraaien. Iedereen blij!

Pensioenen

Dan de pensioenen. Leer van het bovenstaande. Concreet: ik ben bang voor veranderingen waar we met z'n allen spijt van krijgen. Laten we beginnen met welk probleem we willen oplossen, want dat ben ik zo langzamerhand kwijt aan het raken. Ik ken natuurlijk de hele riedel ook wel over de veranderende arbeidsmarkt, flexibilisering, jongeren, etc.. Ik ken daarentegen ook de CBS-cijfers van het openbaar bestuur en overheidsdiensten die een inzicht geven in de honkvastheid van deze groep werkenden. Bedenk vervolgens welke nieuwe problemen ontstaan als we bijvoorbeeld de doorsneesystematiek afschaffen. Hoge initiële kosten en nieuwe problemen; ga maar eens als jongere na jaren zzp-schap intreden bij een pensioenfonds: dat haal je nooit meer in! Tenzij je als zzp-er bij een fonds hebt opgebouwd, maar moet je dat verplichten aan elke zzp-er? Vind ik op persoonlijke titel ook weer van niet.

Conclusie

De conclusie van de werkgevers verzameld bij het Rendez Vous was maatwerk. Wellicht onverwacht voor een vakbondsman maar ik zeg EENS. Om het maar eens toe te passen op het ABP: moeten we daar op stel en sprong van de doorsneesystematiek af gelet op de cijfers over verloop binnen dit fonds. Het zou erg onverstandig zijn (geldt trouwens ook voor het PFZW en menig ander groot fonds).

Een grote tanker moet je stap voor stap veranderen van koers. Niet te snel graag. De wereld gaat zoals meermalen in dit stukje gememoreerd aan vlijt ten onder.


mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL
telefoon 0703496667 - mobiel 0610910234Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: