Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

21 augustus 2018

De vakantie zit er alweer op - terug naar de realiteit van alle dag

De vakantie zit er voor de meeste mensen alweer op; het is altijd weer verbazingwekkend hoe de laatste drie weken vóór de vakantie veel langer lijken dat de drie weken vakantie zelf. Het weer zat in ieder geval mee; het was in juli in Nederland warmer dan op Curaçao!

Nu weer terug naar de realiteit van alle dag.

Vorige week was ik bij het CAOP en daar viel mijn oog op een artikel in Zeggenschap van Menno Tamminga: 'En als ik voorzitter was?'. Tamminga, redacteur bij NRC Handelsblad ging in op vijf vragen die hij zou oppakken wanneer hij FNV-voorzitter zou zijn.
Met name zijn observatie dat het belangrijkste 'product' van een vakbond, de CAO, voor alle werknemers eigenlijk gratis is, bleef bij mij hangen. Want de CAO-onderhandelaars onderhandelen immers niet alleen voor de leden, ook voor de zogenaamde 'freeriders'.

Voor een CMHF, waarbij de aangesloten verenigingen zich primair hebben verenigd rond thema's als vakmanschap en beroepstrots, en zich sterk maakt in de publieke sector, waar de organisatiegraad nog hoog is, is dat vooralsnog minder bedreigend, maar uiteraard ook een realiteit.
Zeker met het oog op de komende normalisatie van de rechtspositie van de ambtenaren per 1 januari 2020, waarbij nog niet echt duidelijk is hoe het georganiseerd overleg straks wordt vorm gegeven, is het goed dat ook (het bestuur van) de CMHF zich voortdurend afvraagt, of we als vereniging van verenigingen nog steeds de juiste dingen doen.

Eén ding staat echter als een paal boven water: ook de CMHF en de aangesloten verenigingen zullen steeds op zoek moeten naar kansen en mogelijkheden om leden te werven, primair op vakmanschap en beroepstrots, maar afgeleid óók omdat de CAO's, inclusief de pensioenregelingen, die worden afgesloten door de CMHF-onderhandelaars, blijven aansluiten bij de wensen van de huidige en toekomstige (voormalige) ambtenaren.

Meer dan nu het geval is, zal representativiteit een rol gaan spelen aan de onderhandelingstafels. Om te zorgen dat de stem van het midden- en hoger kader, uw stem, ook ná 1 januari 2020 wordt gehoord aan de diverse onderhandelingstafels, is een krachtige CMHF van belang.

Volgens Tamminga waren veel niet-leden geen vakbondslid omdat ze er niet over hadden nagedacht en/of nooit waren benaderd. Ik leg de bal dan ook in uw vak, als ambassadeur van de CMHF: benader collega's en vraag hen lid te worden van uw bij de CMHF aangesloten beroepsvereniging.

Via de CMHF bent u ook aangesloten bij de VCP, de Vakcentrale voor Professionals, het niveau waarop onder andere wordt gesproken over een nieuw pensioenstelsel en arbeidsmarktproblematieken binnen de SER, discussies waarin de CMHF een krachtig woord meespreekt.

Ook dát is een reden om lid te worden van één van de bij de CMHF aangesloten beroepsverenigingen!

Rob Hunnego, voorzitter

Telefoon 0683263302


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: