Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 57.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

22 februari 2017

​Co-creatie: iets nieuws onder de zon?

In de jaren negentig van de vorige eeuw was men in human resource land druk bezig met competentiemanagement. Kort gezegd kwam het hier op neer: de juiste mens op de juiste plaats in de arbeidsorganisatie. Eerst moesten we leren wat een competentie is (een samenstel van kennis, vaardigheid en gedrag) om met al die competenties op de juiste plaats in de organisatie die organisatie tot excelleren te brengen.

Een decennium later bleek 'm dat toch niet helemaal te worden. Immers, met competentiemanagement ben je voornamelijk bezig met het hier en nu: wie zet je waar het beste in. Nee, er moest aandacht besteed worden niet alleen aan de inzet van nu, maar gelet op al die reorganisaties die steeds maar weer de hardnekkige kop op bleven steken, er moest ook aandacht komen voor de inzet van later: employability werd het toverwoord om mensen langdurig inzetbaar te houden voor hun huidige dan wel voor hun toekomstige functie.

Maar ook dat dekte niet helemaal de lading: de sociale innovatie werd uitgevonden! De werknemer 2.0 trad aan. Dankzij 'Het Nieuwe Werken' werd hij in staat gesteld zelf te bepalen wanneer en waar hij werkt om zo de balans tussen werk en privé in evenwicht te houden. Binnen deze cultuur hebben medewerkers veel vrijheid zelf hun werk in te delen, maar zij zijn er ook verantwoordelijk voor dat het werk tijdig en van een goed kwaliteitsniveau af is. Van een hiërarchische gezagsverhouding kantelden we naar een volwassen arbeidsrelatie. Helaas voelen sommige leidinggevenden zich nog weleens ontheemd als hun niet geleerd is hoe ze een leeg kantoor moeten managen…

In bovengenoemde settings heeft het pakket aan arbeidsvoorwaarden grote invloed: wat mag wel en wat mag niet. B.v. weekendtoeslag afpakken omdat mensen er zelf voor kiezen in het weekend te werken? Daartoe werd 'Het Goede Gesprek' uitgevonden. En met het veranderen van de arbeidsrelatie, ontstond ook de behoefte de relatie werkgever - vakbonden aan de onderhandelingstafel te laten meeveranderen. Onderhandelen vanuit de loopgraven met het mes op tafel en inzetten die ver van elkaar al lagen om ergens met 'handjeklap' in het midden uit te komen is niet meer van deze tijd. Ook deze relatie is volwassen geworden. Ook aan de onderhandelingstafel moet 'Het Goede Gesprek' gevoerd worden. Iets wat CMHF altijd al gedaan heeft: "het goede gesprek aan de onderhandelingstafel met de kracht van het argument", was en is ons credo. Nu wordt deze manier van omgaan met elkaar als co-creatie aangeduid: samen in dialoog zoeken en vinden naar wat voor beide partijen de belangen het beste dient. Vraag is: gaat deze manier werken? Als CMHF kunnen we volmondig JA zeggen, want we doen al een eeuw lang niet anders. Doordat vele organisaties nu aan de slag gaan met co-creatie heeft de CMHF-werkwijze zich op voorhand al bewezen. Wij zijn klaar voor de volgende eeuw!

Gezina ten Hove,

onderhandelaar Sector Rijk, Gemeenten, CAOP, NS en CBR
telefoon via secretariaat 0704191944 - mobiel 0610910232
stuur een mailBlogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: